Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Natàlia Mas expressa a De Guindos la voluntat que l’Institut Català de Finances sigui una banca pública

|

- Publicitat -

La consellera d’Economia, Natàlia Mas, ha traslladat al vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, la voluntat del Govern que l’Institut Català de Finances (ICF) obtingui la llicència de banc públic. Així ho ha defensat Mas en la XXVII Trobada d’Economia a S’Agaró, on ha assegurat que constituir una banca pública catalana permetria que l’executiu disposés de “més i millors eines”. Al març, el Banc d’Espanya va tombar la petició de llicència bancària de l’ICF per motius tècnics, entre ells la falta d’un informe favorable de la Comissió Europea sobre ajuts d’estat que exigeix el BCE. Mas ha assegurat que “cal seguir parlant” amb el BCE per fer-ho viable. “Confio que ho podrem resoldre bé”, ha dit la consellera.

Mas ha remarcat que dotar l’ICF d’una “nova dimensió” contribuiria a “un entorn de finançament més competitiu”, tant a Catalunya com al conjunt de l’Estat. Segons les xifres del Departament d’Economia, durant el 2021 l’entitat va contribuir a la creació i manteniment de més de 24.000 llocs de treball.

Publicitat

Aquest divendres ha estat la primera vegada que la nova consellera d’Economia, Natàlia Mas, s’ha referit a la voluntat que l’ICF es converteixi en una banca pública. Ara bé, no és la primera vegada que aquesta qüestió es posa sobre la taula. El març del 2021, quan l’actual president de la Generalitat, Pere Aragonès, era conseller d’Economia, l’ICF va presentar al Banc d’Espanya la petició formal per obtenir la llicència bancària. Es tractava d’una decisió sense precedents per part d’una entitat financera pública. Aleshores Natàlia Mas ocupava la Secretaria d’Economia del Departament que encapçalava Aragonès.

Et pot interessar  La presidenta del BCE reconeix que diversos membres han votat a favor d'abaixar els tipus d'interès aquest mes d'abril

Per la seva banda, en el col·loqui posterior que s’ha celebrat a la Trobada d’Economia de S’Agaró i preguntat per la demanda de la consellera d’Economia, el vicepresident del Banc Central Europeu, Luis de Guindos, ha recordat que es tracta d’una qüestió que depèn del Banc d’Espanya.

Mas vol portar els pressupostos al Parlament “el més aviat possible”

La consellera d’Economia també ha parlat sobre el pressupost de la Generalitat per al 2023 i ha assegurat que vol portar el projecte “el més aviat possible” al Parlament. “Per respecte a les converses que estem mantenint amb diferents grups parlamentaris, crec que no és moment d’aportar molta llum sobre el que estem parlant”, ha etzibat Mas preguntada per l’Estat de les converses.

Malgrat tot, ha subratllat que els comptes són una “peça clau” per impulsar “projectes estratègics”. En aquesta línia, ha avançat que “s’orientaran a activar les transformacions que Catalunya necessita en tots els àmbits” i ha recordat que aprovar-los implicarà disposar de 3.000 MEUR més, un 10% més de recursos que els comptes d’aquest any.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut