Dijous, 2 de desembre de 2021 - Edició 1225
La República

Zoido justifica la violència de l’1-O i en culpa els seus inferiors

L’exministre de l’Interior Juan Ignacio Zoido s’ha desvinculat al Tribunal Suprem del dispositiu de seguretat dissenyat pels cossos de seguretat estatals per l’1-O. “Ni el vaig dissenyar ni vaig valorar […]

Redacció
Redacció 28/02/2019
Pla curt, extret de senyal institucional, de l'exministre de l'Interior Juan Ignacio Zoido, durant la compareixença al Tribunal Suprem mentre li apropen el micròfon, el 28 de febrer de 2019 (horitzontal)

L’exministre de l’Interior Juan Ignacio Zoido s’ha desvinculat al Tribunal Suprem del dispositiu de seguretat dissenyat pels cossos de seguretat estatals per l’1-O. “Ni el vaig dissenyar ni vaig valorar els dispositius de seguretat”, ha assegurat en la seva declaració com a testimoni, que s’ha remès l’excoronel Diego Pérez de los Cobos com a director de l’operatiu. “No vaig donar l’odre del que havien de fer”, ha dit, tot afegint que les decisions de si havien d’intervenir o s’havien de retirar les prenien “els operatius”. Sobre els Mossos, ha dit que aquell dia “no es van veure unitats d’intervenció” i ha lamentat que haurien d’haver posat més efectius i que havien “sorgit problemes” amb la policia catalana jja abans del dia del referèndum. Zoido ha rebutjat parlar “d’excessos policials” i ha qualificat de “proporcionada” l’actuació de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil “donades les circumstàncies d’aquell dia”.