Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

[Vídeo] Així actua un Grup Autònom d’Acció Ràpida (GAAR)

La República ha pogut parlar amb membres d'un GAAR i ens expliquen com actuen

|

- Publicitat -

La República ha pogut parlar amb membres d’un Grup Autònom d’Acció Ràpida (GAAR) per a treure’n l’entrellat sobre què són, què pretenen fer, com actuen i quin és el seu origen.

Què és un GAAR?

Publicitat

És una nova manera d’entendre la resistència pacífica i que marca una guia, una estratègia, per a dur-la a terme. És un grup de persones que totes es coneixen entre si. Els seus membres no superen les 10 o 15 persones. La seva funció és estar aïllats dels altres GAAR, d’aquí el fet que s’autoanomenin ‘autònoms’. La terminologia GAAR serveix per a descriure un mètode d’actuació i no pas per a definir quines són les accions que es duen a terme. És a dir, cada GAAR actua lliurement però tenen un procediment comú i unes regles a seguir.

Com actuen?

Actuen dins el territori que els membres del GAAR es coneixen. Quan queden en persona deixen els mòbils engegats a casa. La coordinació d’un GAAR no depèn de l’altra. El resultat de les seves accions es fotografien i s’envien a Anonymous que les publicarà. Això farà de filtre per si l’Estat fa accions de falsa bandera en nom dels GAAR.

És un invent nou?

No. És similar al que es va fer a Eslovènia. Sabien que l’exèrcit Iugoslau era molt superior i que només es podria combatre amb unitats similars per poder defensar (mai atacar) el territori. El resultat va ser molt clar: el poble, amb aquesta estratègia, va aconseguir que, en 10 dies, Iugoslàvia fes marxa enrere i hagués de signar l’acord d’independència.

Quins són els seus objectius?

Actes de resistència pacífica no violenta i de resposta a les provocacions de l’Estat opressor. Davant les provocacions de l’Estat, els GAAR actuaran amb accions petites i concretes però esteses a tot el territori. Han de ser fàcils de dur a terme i, sobretot, molt ràpides. Fins i tot, un sol individu pot fer una acció.

Són violents?

No. Malgrat tenir una estructura de cèl·lules independents i dur a terme accions de boicot, mai actuen de manera violenta ni pretenen crear danys humans. Tampoc els seus membres són militars ni res que s’hi assembli. Són ciutadans organitzats de peu de carrer.

Com és una acció seva i a què afecta?

El grup es reuneix (sense mòbils a sobre) i duu a terme l’acció que no pot durar més de 10 minuts. Sempre les seves activitats han de quedar senyalitzades. Han de tenir una via escapatòria ràpida per a evitar que la policia els identifiqui.

Són incompatibles amb els CDRs?

No. La importància dels GAAR és el seu nombre reduït de persones que fa que en tot moment sigui impossible que la Gaurdia Civil o la Policía Nacional s’hi infiltri. A més, les seves accions, en ser ràpides, fan compatible la vida laboral amb la del GAAR.

Què es prepara per al 21-D?

Aquesta nit, en portada, La República donarà tots els detalls del que es prepara de cara el 21-D.

Un vídeo d’exemple del que és una acció de l’estil d’un GAAR (ràpida, eficaç i amb via d’escapament:

Publicitat

Opinió

Minut a Minut