Dissabte, 12 de juny de 2021 - Edició 1052
La República

USTEC i la Intersindical sobre un possible nou 155: “Serà la guerra”

El portaveu del sindicat d’educació USTEC ha afirmat aquest dimarts que no veu motius per a una nova intervenció de la Generalitat per part de l’Estat però ha augurat que, […]

Avatar
Agències 02/04/2019
El portaveu nacional del sindicat d'educació USTEC, Ramon Font, i el secretari general de la Intersindical-CSC, Carles Sastre, compareixen en comissió al Parlament (Horitzontal)

El portaveu del sindicat d’educació USTEC ha afirmat aquest dimarts que no veu motius per a una nova intervenció de la Generalitat per part de l’Estat però ha augurat que, segons el resultat de les eleccions espanyoles, “o no hi ha 155 o serà la guerra”. Ho ha dit durant la comissió d’investigació del Parlament sobre l’aplicació d’aquest article de la Constitució a Catalunya, i ha puntualitzat que no augura violència: “Quan diem lluitar no diem vestir-nos de gladiadors”. Ha comparegut al costat del secretari general de la Intersindical-CSC, Carles Sastre, que ha dit que “l’ombra del 155 és allargada” i explica actuacions com la dels Mossos d’Esquadra retirant llaços i pancartes d’escoles fa uns dies.

Ambdós han assegurat que la policia catalana, complint ordres de la Junta Electoral, van fer retirar símbols de centres educatius que ni tan sols són col·legi electoral i “en espais que no son públics”. Sastre, a més, ha valorat que l’aplicació del 155 que es va fer el 2017 suposa una “vulneració constitucional” ja que “demanar o fer que les autonomies compleixin les lleis no implica la eliminació o dissolució de parlaments i governs” ni la convocatòria d’eleccions, “que és prerrogativa del president de la Generalitat”.

Font ha lamentat que “un terç dels docents s’autocensura” i ho ha considerat “gravíssim” perquè condiciona la transmissió de coneixements als alumnes. A banda, ha assenyalat que amb el format actual de la Llei d’Educació de Catalunya és relativament senzill influir en el sistema educatiu català si s’intervé la Generalitat, ja que permet al Govern canviar el secretari general, que és qui determina els directors dels serveis territorials que, a la vegada, influeixen en l’elecció dels directors de centre, “i la direcció de centre cada cop té més poder en la contractació”. “No sé què passarà el 28 d’abril però hem fet un monstre”, ha alertat.