Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Un exlletrat del TC posa dos exemples demolidors sobre la parcialitat de Marchena

Joaquín Urías assegura que veient els fets, les sentències seran condemnatòries

|

- Publicitat -

Joaquín Urías, exlletrat del Tribunal Constitucional i professor de Dret Constitucional, ha visitat avui El Matí de Catalunya Ràdio per parlar del seu llibre i la delicada situació que viu la llibertat d’expressió a l’Estat espanyol.

Però, com no podia ser d’una altra manera, també hi ha hagut moments durant l’entrevista per a parlar del judici farsa contra l’independentisme.

Publicitat

Urías ha dit que aquests últims dies s’ha pogut comprovar la parcialitat del president de la Sala del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, i que tot apunta que les sentències seran condemnatòries. Per a demostrar la seva tesi ha volgut posar dos exemples demolidors que demostren que Marchena no és objectiu.

Primer ha explicat el fet que el magistrat va advertir un testimoni de mentir recordant les paraules de Marchena: “Vigili que pot incórrer en fals testimoni”. Va ser durant les respostes de Jaume Mestre, responsable de Difusió Institucional de la Generalitat. Segons Urías, això un jutge no ho pot fer perquè llavors “està demostrant que no es creu el que diu un testimoni”. Tanmateix, ha recordat que l’exministre del Partit Popular, Juan Ignacio Zoido, va fer el mateix que Mestre, repetint constantment, “no lo recuerdo” i en aquest cas “tots els jutges somreien i ja els anava bé” i Urías ho interpreta que a Zoido “sí que se’l van creure”.

El segon exemple que ha posat l’exlletrat del TC ha estat el que va suggerir ahir durant la testificació de Josep Lluís Trapero. A instàncies de la defensa, el tribunal va prohibir la Fiscalia de l’Estat que fes preguntes extralimitant-se a les que havia fet l’acusació particular, que era qui havia citat l’excap dels Mossos. Però, de cop, al final de la jornada d’ahir, va ser el mateix tribunal que va excedir-se (i contradir-se) i va preguntar sobre el que acaba de prohibir. De cop, el tribunal ja considerava que era procedent, acollint-se a l’article 708. Segons Urías, aquest fet dilapida la imatge d’imparcialitat que ha de donar un tribunal i interpreta que això vol dir que els jutges del TS han pres partit a favor de la Fiscalia.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut