Dijous, 3 de desembre de 2020 - Edició 861
La República

Puigdemont esborra del mapa electoral PNC i PDeCat segons el CEO

Del total d’enquestats només tres persones diuen que votaran la formació de Bonvehí i Mas i una sola al partit de Marta Pascal

Gerard Sesé
Gerard Sesé 23/10/2020
El president Carles Puigdemont a l'acte del Consell de la República a Perpinyà

Avui s’ha fet pública l’Enquesta Sociopolítica del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) sobre el comportament polític dels catalans i que us en fèiem un resum aquí.

Però com sempre, les macroenquestes ofereixen molts detalls que cal analitzar amb tranquil·litat. De fet, el mateix CEO ofereix al seu web les dades en brut que han anotat els enquestadors (Microdades anonimitzades) i que han servit posteriorment als analistes per a confeccionar els gràfics i taules.

Al punt 5.3 de l’enquesta del CEO, sobre les eleccions, a la pregunta sobre quin partit es votaria si les eleccions fossin l’endemà, hi apareix un resultat agrupat sota el nom “altres”. Si ens fixem amb les dades en brut que ofereix el CEO hi trobarem que dins d’aquest “altres” hi ha 3 persones que han dit que votarien al PDeCat i només 1 sola que votaria al PNC. També hi ha dues persones que votarien la inexistent “CiU”.

Això vol dir que JxCat arrasa dins del seu espai i esvaeix els dubtes sobre la possibilitat que PNC o PDeCat obtinguin representació o que representin, realment, una divisió del vot preocupant. Un fet empíric que deixa molt tocat el partit de David Bonvehí i Artur Mas així com l’invent de Marta Pascal.

Segons aquesta enquesta del CEO, per tant, Carles Puigdemont segueix arrossegant com a líder el vot independentista que no va a ERC o CUP. Fins i tot, crida l’atenció la gent que ha respost que votaria “el partit del Puigdemont” sense usar les sigles per a referir-s’hi o “el partit de Torra”, que evidencia el pes de càrrec que ha ostentat el Molt Honorable, ara inhabilitat.

Unes dades que, a més, confirmarien l’estudi destaca la Fundació Liderar amb Sentit Comú que concloïa que el president exiliat reuneix l’honestedat i la capacitat de treball i de resiliència necessàries per esdevenir el “líder polític” més consolidat a Catalunya.

Relacionats