Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Oriol Mitjà: “El microconfinament quirúrgic s’ha de fer ja”

|

- Publicitat -

L’investigador i epidemiòleg Oriol Mitjà s’ha mostrat crític amb la gestió dels brots de coronavirus per part del Govern i ha reclamat a la Generalitat reaccionar amb més rapidesa. “El microconfinament quirúrgic s’ha de fer ja. Al Segrià, Santa Coloma de Gramenet, al barri de Sants de Barcelona o a l’Hospitalet de Llobregat”, ha exigit Mitjà en declaracions al programa ‘FAQS’ de TV3. “Fer recomanacions serveix de poc. El que espera la ciutadania és que s’enviï un missatge clar i contundent”, ha continuat Mitjà, que ha acusat l’executiu català de ser massa tou amb les mesures. “El Govern no ha après la lliçó i no té la valentia per prendre decisions de manera molt més assertiva”, ha lamentat l’expert en malalties infeccioses.

“Des del principi que venim fent errades. En un primer moment, les atribuíem a un procés d’aprenentatge. Però des del mes d’abril aquest procés hauria d’haver estat assumit”, ha recalcat Mitjà. “Hem après que tenim totes aquestes eines de cerca de casos i contactes, i quan no funcionen podem fer microconfinaments per tal que no aturi l’economia de tota una regió”, ha precisat l’epidemiòleg, que ha apostat per confinaments “molt focalitzats” amb l’ajuda de codis postals, per exemple. En paral·lel, Mitjà també ha retret al Departament de Salut la seva poca predisposició a escoltar els experts. “Ha estat un palau infranquejable, on era molt difícil poder-los assessorar. En cap moment he tingut un posicionament polític, soc un acadèmic”, ha apuntat l’epidemiòleg.

Publicitat

Pel que fa a l’àmbit cultural, Mitjà ha reconegut que es podrien relaxar algunes mesures. “La cultura necessita aquesta empenta de poder anar reobrint. Ho estan fent molt bé perquè estan reduint l’aforament, estan mantenint les distàncies i estan fent els espectacles a l’aire lliure”, ha reflexionat en veu alta l’expert en malalties infeccioses i salut global. Finalment, Mitjà ha alertat que la tornada a l’escola potser no serà tan senzilla com es pronosticava. “Haurem de fer un pensament amb el que passarà al setembre. No podrem fer vida normal a les escoles”, ha avisat l’epidemiòleg. “Per tant, el primer que hem d’assumir és que no podem tornar a fer una vida normal. I prendre aquesta consciència que el bé públic està per sobre de l’individual”, ha conclòs Mitjà.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut