Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Macron proposa reformar l’Espai Schengen per establir una “política coherent de control de les fronteres externes”

|

- Publicitat -

El president francès, Emmanuel Macron, ha anunciat aquest dijous la seva intenció d’impulsar una reforma de l’espai Schengen durant la presidència de torn del Consell de la Unió Europea, que França assumirà l’1 de gener per un període de sis mesos.

“Europa ha de ser capaç de controlar les seves fronteres”, ha dit Macron en una roda de premsa en què ha presentat les prioritats de la presidència francesa. A més, el president francès ha insistit que l’espai Schengen ha de tenir un “pilotatge polític” i, per aquest motiu, ha proposat que els ministres responsables de la matèria es reuneixin de manera regular. “Hem d’instal·lar una organització d’aquest espai”, ha remarcat Macron.

Publicitat

En matèria fronterera, el president francès també ha plantejat crear un mecanisme de suport en casos de crisis migratòries i ha subratllat la necessitat “d’avançar” en el pacte migratori i la política de defensa.

En matèria fronterera, el president francès també ha plantejat crear un mecanisme de suport als països en casos de crisis migratòries i ha subratllat la necessitat “d’avançar” en el pacte migratori i la política de defensa.

En matèria social i econòmica, el president francès ha assegurat que durant la presidència de torn vol “construir” el “nou model de creixement” del bloc comunitari. Els líders dels 27 es reuniran al març a França per abordar aquesta qüestió.

A més, ha apostat per donar un impuls a la reindustrialització de la Unió Europea i ha insistit que cal afavorir les inversions i les “aliances industrials” al territori comunitari. És per aquest motiu que, en ple debat sobre la reforma de les regles de dèficit i deute, ha plantejat unes regles pressupostàries que permetin la “convergència” entre les diferents economies i les inversions necessàries.

Et pot interessar  La UE condemna les “restriccions” d’Israel a l’ajut humanitari i veu “injustificables” els trets contra civils de dijous

Pel que fa a la transició ecològica, el president francès ha insistit que cal “un bon nivell d’inversions” per fer compatible el desenvolupament econòmic i l’ambició ecològica. “No podem perdre ni un minut”, ha dit.

Finalment, Macron ha anunciat la intenció “d’aproximar” la Unió Europea a l’Àfrica amb una cimera al febrer a Brussel·les i ha apostat per renovar el compromís amb els Balcans Occidentals amb una nova trobada al juny.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut