Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1532
La República

L’obsessió dels comuns amb JxCat fa que s’oblidin de la CUP

Joan Mena assegura que Junts ha “dinamitat la unitat en la defensa de la immersió lingüística” i ignora que el vot dels anticapitalistes també ha estat l’abstenció

Redacció 19/11/2020
Pla mitjà del portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, en roda de premsa a la seu dels comuns. 29 de juny del 2020. (Horitzontal)

El diputat dels comuns al Congrés Joan Mena ha criticat que JxCat no hagi votat a favor de la ‘Llei Celaá’ i hagi “dinamitat la unitat en la defensa de la immersió lingüística”. En roda de premsa aquest dijous després de la votació, Mena ha carregat contra el paper que ha tingut JxCat al ple i que hagi preferit “pactar amb les dretes” quan “més falta fa” la unitat del catalanisme.

El diputat dels comuns ha celebrat la derogació de la LOMCE – “una llei profundament retrògrada”- amb l’aprovació de la nova llei educativa, que “blinda” la immersió, entre d’altres. “És un dia important per a la comunitat educativa” i que demostra que “es poden complir els compromisos polítics”, ha dit.

JxCat, però, no ha estat l’única que s’ha abstingut també el PDeCat, la CUP, Bildu i el BNG. Els motius són que la llei garantirà que les llengües cooficials i el castellà tinguin les mateixes competències, i això va en contra de la immersió lingüística a Catalunya perquè permetrà al Ministeri d’Educació, “via reial decret”, restablir percentatges “òptims” sobre l’ús del castellà o català a les escoles. Segons Junts, el redactat acordat per ERC amb els grups que donen suport al Gobierno “suavitza” el veto a la immersió de la llei vigent, la ‘llei Wert’, però no el deroga.