Edició 1893

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 01 de octubre del 2023
Edició 1893

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 01 de octubre del 2023

L’Audiència Nacional confirma les multes de 240.000 euros a l’ANC per la ‘gigaenquesta’ del 9-N i l’atac d’Anonymous

Sosté que l’entitat va utilitzar dades sensibles de caràcter polític i no va protegir la informació dels seus socis

|

- Publicitat -

La Sala del Contenciós-Administratiu de l’Audiència Nacional ha desestimat el recurs interposat per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i ha confirmat les multes de 240.000 euros que li va imposar l’Agència Espanyola de Protecció de Dades. Són 200.000 euros per la ‘gigaenquesta’ del 9-N, i de 40.000 euros per la “manca de seguretat de les dades dels socis” que un grup autodenominat ‘Anonimous Cataluña’ va fer públiques. L’Agència Espanyola de Protecció de Dades també va multar amb 200.000 euros Òmnium Cultural per la ‘gigaenquesta’ i l’Audiència Nacional va confirmar la multa el gener d’aquest any. Els jutges consideren que es van tractar dades ideològiques dels ciutadans i que l’ANC no va protegir suficientment les dades que ‘Anònimous Cataluña’ va robar.
L’ANC demanava que s’anul·lessin les multes adduint que no es pot aplicar la Llei de Protecció de Dades a la ‘gigaenquesta’ perquè no va utilitzar cap dada de caràcter personal, ni es va infringir cap principi de responsabilitat. Per contra acusava l’Agència de Protecció de Dades d’infringir la llei en “valorar il·lògicament o de manera extravagant les proves de l’expedient”.

Publicitat

Segons la sentència, per fer el registre de dades l’ANC va crear un fitxer on guardava totes les enquestes. Tota la informació es va “mecanitzar” a través d’una aplicació. Arran d’això, l’Agència Estatal de Protecció de Dades va obrir una investigació i va concloure que s’havia produït una “vulneració molt greu” de l’article 7.2 de la llei de protecció de dades.

El tribunal considera que l’ANC va fer un tractament de les dades dels enquestats que permetia associar les respostes de caràcter polític amb un domicili concret. Això permetia, segons l’Audiència Nacional, “portar a terme la identificació sense grans esforços”.

Multa per l’atac d’’Anonymous Cataluña’

L’Audiència Nacional també manté la multa de 40.000 euros a l’ANC per no haver protegit suficientment les dades dels socis que un grup autodenominat Anonymous Cataluña’ va publicar a Facebook el 4 de setembre del 2014 després d’un atac. Es van fer públiques dades dels socis com el DNI, el correu i si estaven al corrent de pagament.

L’Audiència sosté que l’ANC va cometre una infracció greu perquè no va mantenir les dades en “les degudes condicions de seguretat” perquè les dades no acabin “a mans de tercers”. Segons els jutges “ha quedat provat la manca de mesures adequades per garantir la seguretat de les dades personals contingudes al fitxer” que va ser robat per ‘Anonimous Cataluña”.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió