Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

La CUP vol que l’independentisme es posi d’acord per encetar una “nova fase del conflicte”

Riera considera “equivocada i errònia” la sol·licitud de Torra de préstec a la UE perquè l’associa a retallades

Avatar
Agències 01/07/2020
El diputat de la CUP Carles Riera, intervenint al ple després de la compareixença de Quim Torra

La CUP demana que l’independentisme assoleixi “nous acords i estratègies compartides” per recuperar el lideratge i encetar una “nova fase del conflicte” a les institucions i al carrer. El diputat Carles Riera ha carregat contra la taula de diàleg entre Generalitat i Moncloa. Els anticapitalistes consideren que és una “pista d’aterratge” cap a un encaix dins l’Estat basat en un nou pacte fiscal i un debat sobre les competències. Per altra banda, Riera troba “equivocada i errònia” la sol·licitud de préstec europeu al mecanisme d’estabilitat pressupostària (MEDE), que ha anunciat aquest matí el president del Govern, Quim Torra. El diputat associa la petició al MEDE a un alt interès, a retallades i a una major intervenció de l’economia pública.

Riera ha reconegut que l’independentisme polític “no està a l’alçada”, i que l’Estat tampoc ha disposat cap solució democràtica a l’encaix entre Catalunya i Espanya. Durant el debat al ple monogràfic sobre la covid-19 al Parlament, aquest dimecres a la tarda, el dirigent cupaire ha criticat que la Generalitat hagi afavorit el sector privat durant la crisi sanitària.

Riera ha subratllat que la solució passa per exercir la sobirania, en comptes d’apostar per la taula de diàleg amb l’Estat: “La transformació que defensem passa per repensar les relacions des de l’arrel”. El diputat anticapitalista ha afegit que l’independentisme necessita assolir “grans acords nacionals” i que el rescat del país només es pot culminar amb “plena sobirania” i exercint l’autodeterminació.

En aquesta línia, Riera aposta per encetar una “nova fase” del conflicte des de les institucions i el carrer, basat en la sobirania. La CUP afirma que només així hi pot haver diàleg amb l’Estat i la comunitat internacional.