Dilluns, 18 d'octubre de 2021 - Edició 1180
La República

JxCat diu que la pandèmia ha demostrat que Catalunya “necessita” un estat independent

Albert Batet lloa l'”anticipació” del Govern davant del coronavirus i acusa Sánchez d’anar “tard i malament”

Avatar
Agències 01/07/2020
Pla mitjà d'Albert Batet (JxCat) intervenint durant el ple monogràfic de la covid-19 al Parlament l'1 de juliol del 2020. Horitzontal.

El líder de JxCat al Parlament, Albert Batet, ha lloat la resposta del president de la Generalitat, Quim Torra, davant de la pandèmia de covid-19 i ha assegurat que el Govern ha “demostrat capacitat d’anticipació que alguns no li volen reconèixer”. Batet ha intervingut al ple del Parlament d’aquest dimecres, un monogràfic sobre la gestió del Govern davant del coronavirus, i ha contraposat el “sentit d’estat malgrat no tenir eines d’estat” de la Generalitat enfront del govern espanyol, al qual ha acusat d’actuar “tard i malament”. “Torra ha actuat com a president dels 7,5 milions de catalans des del primer moment” i va treballar “només” a partir de criteris científics, ha afirmat.

Batet ha exalçat les “decisions valentes que alguns van titllar d’exagerades” que va adoptar el Govern a l’inici de la crisi sanitària i ha lamentat que l’Estat hagi estat “inactiu amb el diàleg i la cooperació però hiperactiu amb la recentralització”. Per això ha considerat que la pandèmia ha demostrat que Catalunya “necessita un estat independent”. “La gestió de la pandèmia ha estat un exemple molt clar de la deslleialtat institucional constant del govern espanyol”, ha deplorat.

Per encarar la recuperació socioeconòmica després de la pandèmia, Batet ha proposat una bateria de mesures que passen pel suport als treballadors i a les empreses –per la via d’ajuts a l’ocupació i d’incentivar la contractació–, la simplificació dels tràmits administratius, la reorganització dels serveis socials i la millora “estructural” del model sanitari amb una inversió addicional de cinc milions d’euros. També ha demanat garantir la sostenibilitat del sistema educatiu, impulsar un pacte nacional de l’habitatge per construir 20.000 pisos públics “en un període curt”, un pacte territorial per a les energies renovables, mesures de crèdit i liquiditat per al sector cultural, crear un fons de cooperació local extraordinari per garantir la suficiència financera de les administracions municipals i reorientar les inversions de la Generalitat.