Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Junts endarrereix la votació del polèmic acord per modificar la Llei de política lingüística

|

- Publicitat -

Els partits han ajornat la votació sobre l’acord per la reforma de la llei de política lingüística. En principi, l’acord polític entre ERC, PSC, Junts i ECP era portar aquesta qüestió al ple de la setmana que ve, però Junts ha demanat més temps per poder ampliar el consens amb partits i entitats.

Així doncs, la qüestió s’ha ajornat fins al ple previst per a la setmana del 9 de maig. Els quatre partits van presentar inicialment un acord per reformar la llei de política lingüística, però poques hores després JxCat se’n va desmarcar davant l’allau de crítiques, fins i tot, de Carles Puigdemont i Quim Torra.

Publicitat

Des de Junts defensen que s’ha de prioritzar el consens per davant del calendari. I, per tant, que s’ha de donar més marge de temps a la negociació. ERC, PSC i comuns han acceptat la petició de JxCat. Segons fonts dels republicans, s’hi han avingut precisament per facilitar l’acord i trobar el consens necessari.

El 24 de març, poques hores abans que s’acabés el termini per executar la sentència del 25%, diputats d’ERC, PSC, Junts i comuns van fer-se una fotografia a l’escala del Parlament mostrant un acord per modificar la llei de política lingüística. Concretament, el text pactat declara el català com a “llengua pròpia de Catalunya”, que està “normalment emprada com a llengua vehicular i d’aprenentatge del sistema educatiu”. Però la modificació també apunta que el castellà “és utilitzat en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre”, fet que ha generat malestar entre els defensors de la immersió lingüística.

La CUP s’ha mantingut al marge en tot moment d’una reforma de la llei de política lingüística i s’hi ha mostrat molt crítica. Els anticapitalistes defensen una modificació de la Llei d’Educació de Catalunya (LEC) per blindar que el català sigui “l’única” llengua vehicular d’aprenentatge.

Et pot interessar  Comín demana el vot a les europees per fer "un front" a Brussel·les que "acompanyi la feina de Puigdemont a Catalunya"
Publicitat

Opinió

Minut a Minut