Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

Junts endarrereix la votació del polèmic acord per modificar la Llei de política lingüística

Des de JxCat defensen que s’ha de prioritzar el consens per davant del calendari

Agències 20/04/2022
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, parlant amb les vicepresidentes Assumpta Escarp i Alba Vergés just abans de la reunió de la Junta de Portaveus Data de publicació: dimecres 20 d’abril del 2022, 13:20 Localització: Barcelona Autor: Marta Sierra

Els partits han ajornat la votació sobre l’acord per la reforma de la llei de política lingüística. En principi, l’acord polític entre ERC, PSC, Junts i ECP era portar aquesta qüestió al ple de la setmana que ve, però Junts ha demanat més temps per poder ampliar el consens amb partits i entitats.

Així doncs, la qüestió s’ha ajornat fins al ple previst per a la setmana del 9 de maig. Els quatre partits van presentar inicialment un acord per reformar la llei de política lingüística, però poques hores després JxCat se’n va desmarcar davant l’allau de crítiques, fins i tot, de Carles Puigdemont i Quim Torra.

Des de Junts defensen que s’ha de prioritzar el consens per davant del calendari. I, per tant, que s’ha de donar més marge de temps a la negociació. ERC, PSC i comuns han acceptat la petició de JxCat. Segons fonts dels republicans, s’hi han avingut precisament per facilitar l’acord i trobar el consens necessari.

El 24 de març, poques hores abans que s’acabés el termini per executar la sentència del 25%, diputats d’ERC, PSC, Junts i comuns van fer-se una fotografia a l’escala del Parlament mostrant un acord per modificar la llei de política lingüística. Concretament, el text pactat declara el català com a “llengua pròpia de Catalunya”, que està “normalment emprada com a llengua vehicular i d’aprenentatge del sistema educatiu”. Però la modificació també apunta que el castellà “és utilitzat en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre”, fet que ha generat malestar entre els defensors de la immersió lingüística.

La CUP s’ha mantingut al marge en tot moment d’una reforma de la llei de política lingüística i s’hi ha mostrat molt crítica. Els anticapitalistes defensen una modificació de la Llei d’Educació de Catalunya (LEC) per blindar que el català sigui “l’única” llengua vehicular d’aprenentatge.