Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Junts acorda que els militants processats en casos de corrupció sense “lawfare” no seran suspesos

|

- Publicitat -

Junts ha decidit aquest dissabte establir a la seva ponència organitzativa que les persones processades per corrupció en casos on el partit cregui que hi ha “lawfare” (persecució judicial per motius polítics) no seran suspeses ni expulsades. Preguntada per si aquesta modificació afecta la presidenta de la formació, Laura Borràs, pendent de l’obertura de judici oral per un presumpte cas de fraccionament de contractes, la responsable de la ponència, Violant Cervera, ha dit que aquest i altres casos que puguin arribar quedaran en mans de la Comissió de Garanties del partit, que decidirà si hi ha “lawfare”. La ponència ha tirat endavant amb un 90,9% de vots afirmatius i serà ratificada demà en la darrera jornada del congrés nacional de Junts.

“La condemna amb sentència ferma per algun delicte relacionat amb la corrupció o la malversació de fons o altres delictes que atemptin contra els principis fundacionals del partit no s’entendran en casos de ‘lawfare’, en què s’haurà de valorar cada cas concret per part de la comissió de garanties”, ha resumit Cervera des de L’Hospitalet de Llobregat.

Publicitat

Segons ha apuntat la també consellera de Drets Socials en roda de premsa, a partir d’ara queda “instaurada” la responsabilitat que tindrà la Comissió de Garanties de la formació, que es votarà demà, per decidir si hi ha “lawfare”, o no.Fins ara, els estatuts de Junts, seguint el que marca la llei de partits polítics, establien la suspensió “automàtica” de qualsevol afiliat contra el qual es dictés interlocutòria d’obertura de judici oral “per un delicte relacionat amb la corrupció”. També s’hi preveia l’expulsió del partit si hi havia condemna ferma.

Et pot interessar  Més de 200 personalitats de la cultura, la ciència o la política mostren el seu suport a Puigdemont

En la primera ponència organitzativa que es va redactar al juny, s’introduïa ja una excepció per a situacions de “lawfare”, però només per als casos de condemna. En canvi, no feien cap modificació per a la suspensió cautelar quan s’obria judici oral. Finalment, s’hi ha afegit també l’excepció de la “lawfare” per a l’obertura de judici oral donant el poder a la Comissió de Garanties per determinar quan es tracta d’un cas de persecució judicial motivada políticament.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut