Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Josep de Cal Rosas: “L’ànsia de treballar per la llibertat de la nostra Terra continua intacta”

|

- Publicitat -

L’Audiència de Barcelona ha condemnat a un any i nou mesos de presó Josep de Cal Rosas, activista independentista que La República va entrevistar quan va començar el seu processament.

La condemna és per “un delicte de desordres públics” i “resistència als agents de l’autoritat” durant els aldarulls del 30 de gener del 2018 al Parc de la Ciutadella, després de la investidura fallida del president a l’exili Carles Puigdemont.

Publicitat

En la sentència considera provat que l’acusat colpejava fortament un cadenat d’una porta de parc amb un martell de paleta “amb la intenció de trencar-lo i obrir la porta perquè entrés un grup de persones que esperaven a l’exterior” tot i que, finalment, no va passar perquè el cadenat i la cadena “van quedar intactes”.

El jutge creu als Mossos d’Esquadra i acusa en Josep de cal Rosas “d’empènyer amb força al pit” a un dels agents, alhora que li va clavar una puntada amb el peu i intentar fugir. El text explica que un altre agent el va retenir fent-lo caure a terra per ser reduït després d’un breu forcejament i, segons la sentència, cap policia no va quedar lesionat i el detingut sí que va patir una lesió consistent en un genoll.

Amb tot, la decisió indica que es condemna a un any i sis mesos de presó per desordres públics i els tres mesos per la resistència als agents de l’autoritat.

“Em queden molts anys per seguir lluitant”

En declaracions a La República, Josep de Cal Rosas explica que la sentència no és ferma i que tenen previst interposar un recurs d’apel·lació: “Un tribunal superior al de l’Audiència de Barcelona haurà de revisar la sentència i dir si és correcte o no”. De totes maneres, l’activista independentista no té cap esperança “seran diferents tribunals però que cobren del mateix amo” i augura que malgrat que recórrer tot quedarà igual.

Et pot interessar  L'Audiència Nacional suspèn la vista d'al·legacions de les defenses de l'Operació Judes

En Josep considera que “la sentència no s’aguanta per enlloc jurídicament parlant” i, fins i tot, explica que els Mossos que van declarar (a qui al jutge ha cregut) es van contradir. “Un d’ells, en castellà, explicava que va veure’m agafar embranzida per empènyer el seu company i l’altre va declarar que la topada es va produir mentre m’agafava per l’esquena”.

El membre del CDR del Solsonès ha explicat que la Generalitat es va retirar “el dia abans del judici” per la pressió mediàtica del seu cas. De fet, la seva entrevista a La República es va fer viral provocant tot tipus de reaccions, també institucionals. Lamenta, però, que no ho fes des d’un inici.

L’independentista se sent perplex perquè recorda que “m’han condemnat a presó per picar amb un martell a una porta”. Tot i això, malgrat la sentència, explica que l’ànsia de treballar per la llibertat de la nostra Terra continua intacta”. Una afirmació que també ha publicat a les xarxes acompanyat del seu al·legat final al judici.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut