Diumenge, 24 de gener de 2021 - Edició 913
La República

“Tenim un Govern traïdor i que col·labora amb l’Estat per reprimir l’independentisme”

Entrevista a Josep de cal Rosas, independentista imputat per la Generalitat: “Només la gent del poble podrà fer complir el mandat de l’1-O, mai ens ho farà la classe política”

Gerard Sesé
Gerard Sesé 29/10/2019
El membre del CDR del Solsonès, Josep de cal Rosas

La Generalitat s’ha personat com a acusació particular contra Josep Rosas Creu. Conegut al Navés com Josep de cal Rosas, és membre del CDR del Solsonès i li demanen quasi 4 anys de presó. A més, hi ha 8 persones més acusades pels mateixos pels fets del 30 de gener del 2018 al Parc de la Ciutadella de Barcelona durant la investidura fallida de Carles Puigdemont després de la reculada del president del Parlament, Roger Torrent. També pels 9 de Lledoners que van protestar el dia que els presos van ser traslladats a Madrid.

L’acusat va rebre la notificació el 23 d’abril, per Sant Jordi, que se li obria judici oral. La Fiscalia li demana dos anys de presó, però la Generalitat com a acusació particular li demana fins a 46 mesos.

Des de llavors, és la primera vegada que en Josep atén un mitjà de comunicació per parlar de la seva situació actual, com està vivint que el Govern l’acusi i quina serà la seva estratègia. Com podreu comprovar, no té pèls a la llengua.

El 30 de gener del 2018 et vas manifestar al Parlament després de la investidura fallida de Carles Puigdemont un cop l’ANC i CDRs convoquessin una concentració. Per què?

Com milers de persones més, aquell dia vaig anar a Barcelona a manifestar-me a favor de la restitució del President Puigdemont, que suposadament s’havia de fer aquell dia. La classe política, i un president del Parlament encara més, han de ser al servei del poble, no pas al revés. El president que havia d’aplicar el resultat del mandat popular del primer d’octubre (no només té el dret a fer-ho, en té l’obligació) no ho va fer. I és el seu deure vers el poble: exercir de president i complir el mandat popular que se li va encomanar i que, prèviament, s’havia compromès a obeir-lo i a aplicar-lo.

Per això hi eres allà manifestant-te?

Exacte, i com jo tantes altres persones.

I Què va passar? Per què et van identificar?

Vaig entrar a dins el parc de la Ciutadella i, un cop a dins, des del costat de la tanca perimetral animava, tot cridant, a algunes persones que n’eren al costat exterior que entressin cap a dins del parc a manifestar-se amb nosaltres. De cop i volta van arribar uns mossos d’esquadra que em van reduir de males maneres causant-me una greu lesió a un genoll de la qual encara no me n’he recuperat del tot. Es van negar a deixar entrar l’ambulància a dins el parc de la Ciutadella i vaig trigar més de dues hores a poder rebre els primers auxilis a una ambulància a l’exterior del parc. Així va ser com vaig ser identificat per la policia.

El departament d’Interior va explicar a La República que “sempre que hi ha una agressió a un Mosso” el departament es persona “vingui d’on vingui”. Expliquen i especifiquen que “els serveis jurídics del departament actuen com a advocats sempre que hi ha un atac als Mossos i no perquè la gent es manifesti”. Això no quadra amb la versió dels fets que expliques… Com pot ser?

L’atestat policial diu, segons la versió del policia que el redacta, que vaig empentar un mosso sense causar-li cap ferida i, segons continua la seva versió, sense ni tant sols fer-lo caure a terra. En el supòsit que la versió policial fos certa, estaríem parlant que em demanen uns quants anys de presó per una empenta sense cap conseqüència pel policia!

Quina és l’estratègia de defensa davant l’acusació de “desordres públics i atemptat a l’autoritat sense que hi hagi lesions” per “haver fet una suposada empenta suposadament a un agent”?

Sabem perfectament com actua el sistema judicial espanyol, una eina al servei de l’estat per controlar qualsevol dissidència política que hi pugui haver. La millor defensa és continuar col·lectivament, des de la unitat popular, treballant per la llibertat del nostre poble i el primer pas és fer efectiu el mandat del primer d’octubre. Això només ho podem fer la gent del poble, mai ens ho farà la classe política. És més, el mandat popular del primer d’octubre només es podrà fer efectiu si el poble s’adona que cal desobeir a la classe política.

Com pot ser que la mateixa Generalitat actuï contra independentistes? Hi ha gent que no s’ho creu…

Com pot ser que el govern de Vichy encapçalat pel mariscal Pétain actués contra la resistència francesa? La mateixa explicació hi ha a una pregunta i a l’altra. Tenim un govern que col·labora activament amb l’estat espanyol i ajuda a aquest a reprimir l’independentisme i intentar, per totes, impedir fer efectiu el mandat popular del primer d’octubre. Per tant, tenim un Govern col·laboracionista que davant l’opinió pública no només ho nega, sinó que diu que es defineix a si mateix com a independentista. Quan en realitat el podem definir, perquè així actua, com a col·laboracionista i traïdor.

Els 9 de Lledoners que van intentar “impedir” el trasllat dels presos, també imputats per la Generalitat, denuncien un muntatge dels Mossos d’Esquadra. És aquest també el teu cas?

Malauradament és quelcom força habitual, identificar a unes persones i a partir d’aquí fent-hi petites o grans modificacions al relat, afegint-hi algunes o moltes coses, al final en surt l’escrit d’acusació que al sistema li convé. El meu cas no n’és pas una excepció.

Quina és la teva situació actual? Hauràs de tornar a declarar? Hi ha data de judici?

Actualment tinc assignada la secció de l’Audiència Provincial de Barcelona que m’ha de jutjar i espero que se’m notifiqui la data.

La Generalitat demana 4 anys per tu. Creus que podria a ser una realitat aquesta condemna?

Ara per ara no ho sabem pas. Però, evidentment, la possibilitat hi és. En cas que així sigui, si surto viu de la presó en sortiré prou jove com per poder continuar treballant per fer caure del poder la classe política catalana que col·labora amb l’Estat espanyol.

Veig que això no ha aconseguit represaliar les teves ànsies per a seguir lluitant de manera pacífica i no violenta per la llibertat de Catalunya?

No, ans el contrari. Quan veig que l’enemic és capaç de tot, que em pot agredir físicament, que intenta tancar-me a la presó i que a més a més intenta fer un discurs totalment fals, tinc molt clar que si parem la lluita hem perdut. Només lluitant hi ha la possibilitat de guanyar.

Has rebut el suport d’algun càrrec públic o institucional?

Càrrec polític del govern de la Generalitat no, ningú del Govern s’ha posat en contacte amb mi. Sí que hi ha hagut persones amb càrrecs polítics, com senadors, alcaldes, regidors… que s’han preocupat pel meu cas i han fet gestions per intentar ajudar-me. Però cap d’aquestes gestions ha aconseguit cap resultat positiu, només han servit per veure que les cúpules dels partits i els membres del Govern són a favor que la Generalitat sigui a l’acusació particular (demanant penes de presó) contra la gent independentista.

Què diries a la gent que ara pugui tenir por a manifestar-se i mobilitzar-se per la llibertat del país?

Més por ens hauria de fer quedar-nos a casa i permetre que aquesta classe política ens continuï manant. Més que mai cal sortir a manifestar-se. A manifestar-se de manera no-violenta, que això no vol pas dir que no puguem prendre precaucions per protegir-nos: anar amb casc integral evita acabar amb un traumatisme cranial; anar amb unes ulleres de protecció ens pot salvar la vista d’un impacte fort; dur unes proteccions al cos pot servir perquè tornem a casa amb les costelles senceres… objectes que serveixen per protegir i no pas per atacar. Qui ens en vulgui vendre la pel·lícula contrària és perquè en realitat ens vol febles per poder exercir la seva violència contra nosaltres i que tornem a casa amb el cap obert, sense un ull i amb les costelles trencades.

Relacionats