Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

Josep Costa deixa en evidència la Justícia Espanyola

El vicepresident primer del Parlament represaliat ha afirmat que presentarà una querella davant les “irregularitats” de la seva detenció

Redacció 25/11/2021

El vicepresident primer del Parlament injustament inhabilitat, Josep Costa, ha deixat en evidència la politització de la justícia, ja que se’l va detenir perquè declarés al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya amb una argumentació “inusual”.

Costa va ser acusat de desobediència, un delicte que no comporta presó, i que, per tant, encara que finalment se’l declarés culpable, la pena consistiria en inhabilitació. Per tant, que es podria aplicar amb independència que Costa comparegués o no al TSJC.

El professor de Teoria Política va exposar que “no reconeixia l’autoritat del tribunal per jutjar els acords i debats del Parlament”, fet que devia desagradar als sectors més espanyolistes que van veure aquestes declaracions com un desafiament i que podrien haver motivat la detenció.

Davant aquesta detenció amb una argumentació jurídica “poc sòlida”, Costa va fer saber que el seu arrest podria haver suposat un abús de poder, ja que no quedava justificat des d’un punt de vista legal, que se l’obligués a declarar i va anunciar que presentaria una querella.

Avui, Costa ha publicat una comunicació que li ha arribat en la qual la magistrada Alegret, a càrrec del seu cas, exposa que “no tenia interès personal ni directe ni indirecte en el judici, ni encara menys en la detenció de l’investigat. En tot cas en evitar-la”.

Davant aquest canvi de guió el vicepresident primer del Parlament ja ha fet saber que demà presentarà una querella, pel tracte “inusual” del seu cas. I afegeix que encara no ha fet perquè “estava esperant aquestes explicacions”. És a dir, si no ho va fer Alegret, caldria veure qui va ordenar el seu arrest.

Costa ha destapat la hipocresia de la magistrada que “es va veure obligada” a arrestar-lo. “Perquè el cinisme no és al Codi Penal, que si no l’inclouríem a la querella” ha dit.