Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Iceta reconeix que l’Estat mai negociarà: “per saltar-se la llei, és igual el 50% o el 80% de vots independentistes”

|

- Publicitat -

El primer secretari del PSC i candidat a la presidència de la Generalitat a les eleccions del 14-F, Miquel Iceta, ha volgut minimitzar l’efecte d’un possible resultat que atorgui a l’independentisme un 50% dels vots o més. En una entrevista a El Mundo, el socialista ha considerat que creu que “no superaran” aquesta barrera, però a més ha posat en dubte que si passés tingués cap conseqüència. “Si ho aconsegueixen, què? Per saltar-se la llei, com si tenen el 80%”, ha etzibat. En aquest sentit, ha tornat a allunyar la possibilitat de pactar un tripartit amb ERC després del 14-F, en assegurar que no tancaran cap acord postelectoral “amb qui vulgui la independència o un referèndum d’independència”.

El socialista assegura en aquesta entrevista que l’independentisme té una “gran dificultat per saber què proposar, què oferir als seus després d’enganyar-los en 2017 amb una independència imminent”. “Ja no poden oferir-la de nou, ni un referèndum il·legal. Fins i tot Quim Torra els ha preguntat que faran si aconsegueixen més del 50% dels vots. No ho saben. No tenen full de ruta”, afirma Iceta, que al·lega que tot això és motiu suficient per pensar “es pot obtenir un resultat diferent al que indiquen els sondejos, que molts independentistes cansats de les motos que els han venut i la mala gestió de la Generalitat optin per canviar el rumb de Catalunya”.

Publicitat

En aquest sentit, el líder del PSC creu que aquest canvi no serà possible si el 14-F el seu partit “no obté un gran resultat”. Però també és conscient que no podria governar en solitari. És aquí on insisteix en marcar límits a les seves possibilitats d’acords per conformar un Govern, el lideri qui el lideri. “Nosaltres, amb qui vulgui la independència o un referèndum d’independència, no pactarem. I ERC diu que no pactarà amb ningú que no sigui independentista. Dit això, un resultat molt bo del PSC en les urnes obriria una dinàmica diferent en la política catalana. Volem pactar amb qui ens puguem posar d’acord per a la lluita contra la pandèmia, la reactivació econòmica, les polítiques socials, la concòrdia i l’acord entre catalans, el respecte a la llei i les institucions”, ha dit, tot demanant “tornar al catalanisme que defensava Ernest Lluch, que advocava perquè fos obert, integrador i majoritari”.

Et pot interessar  Collboni anuncia que ampliarà el govern un cop estigui en vigor el pressupost

Els indults “permeten superar una ferida”

Preguntant per si els indults als presos independentistes serien solució per a la situació política de Catalunya, Iceta assegura que aquesta mesura “permetrà superar una ferida”. “L’Estat ja ha demostrat el seu poder i l’imperi de la llei, ara pot ser aquest camí o la reforma del codi penal per a rebaixar les penes per sedició”, afirma, tot afegint que aquestes fórmules no haurien “de barrejar-se amb el debat dels pressupostos ni el procés electoral, perquè no hem que tornem a anar a tribunals europeus i que es digui que el seu ordenament i l’espanyol no s’assemblen en res”. “Tot i que l’independentisme ha de tenir clar que en tots els països europeus anar en contra de la Constitució és un delicte”, conclou.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut