Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Els exmembres de la Mesa demanen apartar Llarena i Marchena dels seus recursos “per assegurar la imparcialitat”

Corominas, Guinó i Barrufet reclamen al Suprem que anul·li la condemna i, si no ho fa, limiti la inhabilitació

Agències 03/12/2020
Pla general d'Anna Simó, Lluís Guinó, Lluís Corominas i Ramona Barrufet, d'esquena, entrant al Palau de Justícia abans de l'última sessió del judici al TSJC, el 24-7-20 (horitzontal).

Lluís Corominas, Ramona Barrufet i Lluís Guinó, diputats de JxSí a la Mesa durant l’etapa de Carme Forcadell, han presentat recursos davant del Tribunal Suprem (TS) contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que els va condemnar a vint mesos d’inhabilitació per permetre la tramitació de les lleis de desconnexió del procés. Al·leguen la vulneració de drets reconeguts per la Constitució i l’Estatut per demanar que no es permeti resoldre els seus recursos als jutges Pablo Llarena i Manuel Marchena “per assegurar la imparcialitat”. Als escrits reclamen l’anul·lació de la condemna, i en cas que no s’anul·li, almenys “que s’elimini la referència a ‘funcions d’administració’ de l’abast de la inhabilitació especial”.

Els membres de la mesa demanen al TS que s’abstinguin de resoldre els seus recursos tant el jutge Pablo Llarena, que va instruir la causa del procés, com els magistrats de la Sala Penal, presidida per Manuel Marchena, que els va jutjar i dictar la sentència condemnatòria del 14 d’octubre del 2019.

Els escrits apunten que s’han vulnerat drets reconeguts per la Constitució i l’Estatut. en aquest sentit, esmenten els drets de llibertat ideològica, expressió i participació política, inviolabilitat parlamentària, presumpció d’innocència o a la tutela judicial efectiva.