Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

El Síndic d’Aran defensa un desconfinament diferencial i diu que tenen el marc competencial per fer-ho

La proposta de Sánchez és “benvinguda” pel síndic que afirma que és prioritari no córrer i fer-ho coordinats amb Salut

Agències 29/04/2020
Pla mitjà del síndic d'Aran, Paco Boya, en una atenció als mitjans a la sortida del Ministeri de Transició Ecològica a Madrid, el 8 d'octubre del 2019 (horitzontal)

El síndic d’Aran, Francés Boya, ha dit que veu amb bons ulls la proposta del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que la Val d’Aran esdevingui una “excepció” territorial negociada amb les administracions per un desconfinament segons la delimitació provincial. Boya ha afirmat que “si algú ho pot fer, és la Val d’Aran” perquè tenen les competències en Salut i ha afegit que les condicions geogràfiques de la Val també ho permeten. El síndic ha afegit que s’haurà de veure l’evolució dels contagis a l’Aran però s’ha refermat en la idea que qui coneix millor el territori i les seves necessitats són els aranesos. Boya ha sentenciat que no volen “córrer més que ningú”, per la desescalada, i ho volen fer coordinats amb Salut.

El síndic d’Aran s’ha mostrat partidari de liderar la desescalada des del territori donat que en són els millors coneixedors. Pel que fa a les realitats territorials ha explicat que “les condicions de l’entorn de l’Aran o l’Alt Pirineu són molt diferents de les de Lleida o l’Urgell”.

El pla de desconfinament, aprovat pel govern espanyol, en quatre fases s’aplicarà segons la delimitació provincial. El president Sánchez va explicar que hi podria haver “excepcions” negociades amb les administracions, i una d’aquestes podria ser l’Aran. Proposta benvinguda des del territori aranès.