Dimarts, 27 d'octubre de 2020 - Edició 824
La República

El Parlament contradiu Sànchez i torna a reivindicar l’autodeterminació i demana un mediador

JxCat, ERC i CUP creuen que per donar garanties al diàleg cal una mediació internacional però els comuns han optat per abstenir-se

Avatar
Agències 06/02/2020
Pla general de l'hemicicle del Parlament en un moment del ple, el 27 de gener del 2020

El ple de Parlament ha aprovat aquest dijous una moció de JxCat que torna a reivindicar el dret a l’autodeterminació i l’amnistia com a solució al conflicte polític a Catalunya, i demana un mediador internacional per a la taula de diàleg entre Generalitat i Govern. Justament, les 3 coses que Sánchez ha refusat avui durant la reunió amb el president Torra.

La iniciativa ha estat aprovada amb 74 vots favorables d’ERC, JxCat, els comuns i la CUP, i 57 vots en contra de PSC-Units, Cs i el PP, tot i que la formació liderada per Jéssica Albiach s’ha abstingut en el punt del mediador.

Així, el Parlament ha manifestat que “cal promoure les iniciatives i els compromisos polítics necessaris per acordar una solució democràtica al conflicte polític entre Catalunya i l’Estat espanyol, seguint l’Acord Nacional per a l’exercici del dret a l’autodeterminació i l’amnistia que el Govern ha d’impulsar en el termini més breu possible”.

La moció també afirma que el conflicte és de naturalesa política que només es pot resoldre per la via del diàleg i la negociació, i defensa que és “imprescindible” el reconeixement institucional entre el Govern i el Govern al màxim nivell, de manera que la interlocució sigui entre els presidents.

Així mateix, sosté que per donar garanties al diàleg cal una mediació internacional, encara que en aquest punt els comuns han optat per abstenir-se.

“Arran dels antecedents, per dotar de garanties aquest diàleg entre iguals i donar visibilitat i efectivitat a les negociacions, així com vetllar pel compliment dels acords, es requereix una mediació internacional”, subratlla el text de la moció.

Relacionats