Edició 2124

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 19 de maig del 2024
Edició 2124

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 19 de maig del 2024

El Govern aposta per atraure el “talent” que va marxar de Catalunya durant la crisi econòmica del 2008

És la primera estratègia dissenyada específicament per al mig milió de catalans que viuen fora de Catalunya

|

- Publicitat -

La Generalitat ha decidit impulsar una estratègia per facilitar el retorn dels més de 500.000 catalans que viuen a l’exterior i que volen o es plantegen tornar al país. Així ho han anunciat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, que han presentat aquesta tarda al Palau de la Generalitat l’Estratègia Catalunya Exterior 2023-2026, la primera adreçada específicament als catalans que resideixen fora del territori.

Un dels objectius és adreçar-se a tota la generació de joves i de “talent” que arran de la crisi econòmica del 2008 van haver de marxar de Catalunya per buscar oportunitats laborals, i ha remarcat que amb la millora de l’economia catalana ara cal “enfortir” les oportunitats per poder tornar a Catalunya si així ho desitgen. Aragonès ha reivindicat que aquesta legislatura Catalunya “s’ha recuperat de les retallades” i ha destacat que en termes macroeconòmics el país ha recuperat els nivells previs al 2008.

Publicitat

“Hem de nodrir el país dels professionals formats a Catalunya, que tenen una àmplia experiència internacional i amb la millor de les capacitats per a una inclusió plena, perquè van néixer a Catalunya”, ha explicat. Per la seva banda, Serret ha volgut fer valdre que aquesta és la primera estratègia que es fa específicament per “donar suport” i facilitar el retorn de la “diàspora”.

Potenciar l’ensenyament del català arreu

Entre les mesures a curt termini que planteja el pla hi ha l’ensenyament de la llengua catalana a infants i adults, la creació d’un espai virtual que sigui un punt de referència per a les persones residents a l’exterior i establir un programa de beques per donar suport a les entitats l’any 2024.

Et pot interessar  Aragonès es compromet a treballar per la independència des de l'oposició

Al marge del retorn de la població catalana a l’exterior, Serret també ha fixat com a prioritat “fer tot el possible” per garantir el dret al vot exterior, i ha recordat que l’any vinent hi torna a haver eleccions, en aquest cas al Parlament Europeu.

Els catalans a l’exterior

Segons el Govern, actualment hi ha mig milió de catalans que resideixen fora i, d’aquests, 367.367 tenen com a adscripció un municipi de Catalunya, amb dades de l’1 de gener del 2023. Un 63,8% són nascuts a l’estranger, un 3,79% en províncies espanyoles i un 32,43% nascuts a Catalunya. Entre les persones nascudes a Catalunya residents a l’exterior, en destaca la “significativa representació” dels menors de 19 anys i dels majors de 85 anys.

L’executiu afirma que a partir del 2014 es va registrar un creixement progressiu de les persones retornades a Catalunya, que l’any 2017 es va estabilitzar al voltant de les 10.000 persones, amb l’excepció dels anys de la pandèmia.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut