Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

El Gobierno va denunciar persones disfressades durant l’exhumació de Franco i no els que enaltien al dictador

L’executiu de Pedro Sánchez torna a evitar detallar els costos totals del que es va convertir en un autèntic funeral d’Estat

Gerard Sesé 25/01/2020
Familiars de Franco treuen el fèretre del dictador de la basílica del Valle de los Caídos el 24 d'octubre del 2019

El funeral d’Estat que va representar l’exhumació de la mòmia de Francisco Franco del mausoleu del Valle de los Caíos l’octubre passat segueix portant cua. Si ahir us explicàvem que les despeses del trasllat del cadàver van doblar la xifra que va donar inicialment el Gobierno, va costar gairebé 120.000euros euros sense comptar les despeses de l’helicòpter, avui el diputat de Bildu al Congreso, Jon Iñarritu, ha fet públiques les respostes de l’executiu de Pedro Sánchez (el del diàleg) sobre dues preguntes punyents de l’independentista basc.

El dirigent euskaldun posa de manifest que el Gobienro només ha respost a la 1 de les preguntes parlamentàries que ha fet. Malgrat tot, però, n’extreu dues conclusions. Per una banda, el Gobierno de Sánchez evita detallar els costos del dispositiu policial una vegada més tot i detallar-ne els dispositius i, per l’altra, que la policia espanyola va acabar sancionant persones per disfressar-se, però a cap per enaltiment del franquisme o contravenir la Llei de Memòria Històrica.

Cal recordar, a més, que tot aquest despropòsit se li ha de sumar una nova xifra: l’Estat es gasta 9.680 euros al mes en seguretat privada a la nova tomba de Franco al cementiri madrileny de Mingorrubio.