Diumenge, 9 d'agost de 2020 - Edició 745
La República

El Consell de Garanties Estatutàries desestima el recurs de Cs i avala els pressupostos del 2020

Aragonès reclama que els pressupostos “s’aprovin ja” per fer front a la crisi sanitària un cop resolt el recurs dels unionistes radicals

Avatar
Agències 08/04/2020
Pla mitjà del president del Govern, Quim Torra, el vicepresident, Pere Aragonès, somrient a l'espai de diàleg el 17 de gener del 2019. (Horitzontal)

El Consell de Garanties Estatutàries (CGE) ha avalat el projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per al 2020 que havien estat impugnats per Ciutadans. Segons el dictamen, emès aquest dimecres, el projecte dels comptes presentats no vulnera l’Estatut de Catalunya i tampoc la Constitució Espanyola. La formació taronja va presentar un recurs al CGE el 18 de març i el CGE tenia de marge fins al 20 d’abril per resoldre’l. Cs va demanar un dictamen a l’òrgan sobre l’adequació dels comptes catalans al·legant que la propagació de la covid-19 farien variar la previsió d’ingressos i que no es compliria el principi d’estabilitat pressupostària recollit a l’article 135 de la Constitució. Un cop resolt el recurs, ja poden anar al Parlament.

El president del Govern, Quim Torra, havia reclamat celeritat als membres del CGE, que han teletreballat per emetre aquest dictamen, perquè es puguin aprovar els comptes al Parlament i disposar dels recursos davant la crisi sanitària. Finalment, la més alta institució juridicoconsultiva de la Generalitat no ha esgotat el termini que tenia per resoldre el recurs de la formació taronja i els comptes podran anar al Parlament un cop la Junta de Portaveus ho inclogui a l’ordre del dia d’un ple.

Ciutadans al·legava que els comptes vulneraven la Constitució perquè no tenien en compte l’impacte que produirà la crisi sanitària derivada del coronavirus en el seu estat de despeses i en la seva previsió d’ingressos. Entenien que, per això, el Govern es veuria obligat a adoptar mesures econòmiques per fer front a la situació tot utilitzant el decret llei i això creuen que vulneraria el dret de participació política dels diputats. També assenyalaven que la iniciativa va incloure una versió del projecte de pressupost del Parlament que no era la definitivament aprovada en el ple del 4 de març del 2020.

També dubtaven sobre la disposició addicional vint-i-setena, sobre el salari mínim de referència a Catalunya, perquè creuen que estableix una estructura d’estat que vulnera les competències estatals i la lliure prestació de serveis dins del mercat de la Unió Europea.

El dictamen conclou, per unanimitat, que el projecte no vulnera l’Estatut de Catalunya ni la Constitució Espanyola ni en el principi d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, i tampoc la tramitació del procediment legislatiu del projecte de pressupost del Parlament ni el procediment parlamentari intern per a l’elaboració i aprovació d’aquest darrer pressupost ho han fet. Sobre la disposició addicional vint-i-setena, sobre el salari mínim de referència a Catalunya, també conclouen per unanimitat que “no és contrària a la Constitució ni a l’Estatut”.

Aragonès reclama que els pressupostos “s’aprovin ja” 

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha reivindicat que els pressupostos de la Generalitat per al 2020 “s’aprovin ja” un cop el Consell de Garanties Estatutàries (CGE) els ha avalat com a resposta al recurs de Ciutadans. “Per la irresponsabilitat de Cs hem perdut un mes enmig d’una crisi sanitària”, ha lamentat el també conseller d’Economia, que ha urgit a què s’aprovin ja els comptes perquè com més aviat es disposi dels recursos “millor es podrà fer front a l’emergència i posar en marxa un pla de xoc per a la reconstrucció econòmica i social”.

Relacionats