Divendres, 5 de març de 2021 - Edició 953
La República

Catalunya, a la cua en test de detecció d’anticossos de tot l’Estat

Espanya, el divuitè país de l’OCDE en tests per cada 1.000 persones tot i ser del que té més positius i morts

Gerard Sesé
Gerard Sesé 28/04/2020
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Quim Torra, conversen pels jardins de la Moncloa el 26 de febrer del 2020, en el preàmbul de la primera reunió de la taula de diàleg. Pla general. (Horitzontal)

Dues gràfiques que ens demostren, una vegada més, que una Catalunya independent hagués tingut més eines per afrontar la pandèmia del nou coronavirus i, per l’altra, que seguir formant part de l’Estat espanyol l’ha perjudicat.

Per una banda, tot i que Catalunya ha estat el segon focus de la pandèmia a l’Estat, per darrere de Madrid, és la Comunitat Autònoma on menys test d’anticossos s’han fet per cada 1.000 habitants. La xifra és escandalosa: 0,39 test per cada mil habitants. A Madrid, per exemple, se n’han fet 5,19 per cada 1.000 habitants i s’endú la palma La Rioja amb 23,39 per cada mil habitants. Catalunya es troba a la cua amb molta diferència, la següent per la part baixa és la regió és Múrcia amb 1,5 per cada 1.000 habitants.

Catalunya ha fet molts més test PCR, que tenen un millor grau de fiabilitat. Però, tot i això, tal com es pot observar en la gràfica següent, Catalunya se situa a la novena plaça en la ratio de tests per cada 1.000 habitants. Catalunya ha fet 25,5 tests PCR per cada 1.000 habitants i Madrid 30,5.

Espanya és el divuitè país del rànquing de l’OCDE en tests per cada 1.000 habitants tot i ser del que té més positius i morts. L’exemple que els països petits han pogut combatre i preparar-se millor és el d’aquesta llista. Tots els països dels 10 primers llocs, excepte Itàlia (però comprensible perquè ha estat dels més castigats per la Covid-19, com Espanya) tenen menys de 10 milions d’habitants, com una Catalunya independent. Per acabar-ho d’adobar, en un primer moment, l’havien posat en la desena posició i el Gobierno ha hagut de rectificar.