Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

El Gobierno nega haver inflat les xifres de tests de covid-19 i diu que ha estat la OCDE qui ha fet la suma

|

- Publicitat -

El Gobierno ha emès un comunicat aquesta matinada apuntant que contràriament al que apunten diversos mitjans i el PP no ha inflat artificialment la xifra de tests de covid-19 per aparèixer al TOP-10 del rànquing de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament i Econòmic (OCDE) sobre països amb més proves per detectar el coronavirus. Segons La Moncloa ha estat l’OCDE, i no el Gobierno, qui ha optat per no discriminar entre test PCR i test anticossos i ha arribat a aquesta conclusió. De fet, apunta el comunicat, el govern espanyol va enviar dades desagregades per tipus de test i per CCAA, i sumar-los sense discriminar ha estat una “decisió única i exclusiva de l’OCDE”.

L’executiu espanyol prova de contrarestar d’aquesta manera les crítiques que ha rebut per part de diversos mitjans i del PP que l’acusen d’haver maquillat les xifres per aparèixer en vuitena posició a un rànquing que l’OCDE ha fet públic aquest dilluns sobre test realitzats.

Publicitat

Tot plegat fruit de la suma dels tests realitzats a l’Estat sense tenir en compte si es tracta de test PCR o serològics. En total sumaven 1.035.533 proves fins el 23 d’abril. Segons els crítics, per a la resta de països aquest organisme internacional només té en compte els test PRC.

La diferència de criteris ha portat el president de l’OCDE, Ángel Gurría, a felicitar Espanya pel seu esforç. Aquesta vuitena posició també ha permès que tan el president del Gobierno, Pedro Sánchez, com el ministre de Sanitat, Salvador Illa, hagin destacat la gestió de l’executiu i el fet que se situï –en paraules d’Illa- “per davant d’Alemanya, França, el Regne Unit i Estats Units” en test realitzats.

Per situar l’Estat a la vuitena posició, l’OCDE s’havia fiat de les dades que va facilitar el projecte Our World in Data, que alhora recollia les informacions de l’executiu espanyol que apuntaven que l’Estat havia fet 1.345.460 test, és a dir 28,6 per cada 1.000 habitants.

Posteriorment els responsables del projecte han corregit les dades tenint en compte només els PRC. Han situat el nombre de test a l’Estat en 22,3 per cada 1.000 habitants. Aquesta correcció s’ha aplicat també al rànquing, cosa que ha situat Espanya en 17ena posició, per sota de la mitjana dels països de l’OCDE.

Al seu comunicat el Gobierno assegura que va ser l’OCDE i no ell qui va sumar tipus de test sense discriminar tècniques. “Espanya ha enviat a l’OCDE les dades desglossades dels test realitzats que han subministrat les CCAA: PRC per una part i test anticossos de l’altra”, apunta.

Per això, segons La Moncloa, contràriament al que apunten les informacions l’executiu no ha inflat les dades perquè va facilitar “dades disgregades per tipus de test i per CCAA”. “En cap cas la comunicació del govern indicava a l’OCDE quin tipus de dades havia d’utilitzar per als seus informes”.

De fet, segons La Moncloa, “va ser posteriorment decisió única i exclusiva de la OCDE publicar el gràfic que establir un rànquing de països segons el nombre de test realitzats per cada 1.000 habitants”.

Ara, continua La Moncloa, el Ministeri de Sanitat “s’ha posat en contacte amb l’OCDE per demanar un aclariment sobre com recull les dades de la resta de països”, i “aquest aclariment s’oferirà demà”.

L’executiu espanyol fins i tot posa com a prova de la seva innocència unes declaracions del director d’Ocupació, Treball i Afers Socials de l’OCDE que diuen: “Les dades de la majoria dels països es recullen com el nombre total de proves, però no tenim un desglossament detallat de les dades entre PRC i proves serològiques. Tinguin en compte que les dades que estan essent enviades per tots els països són preliminars. Seguirem depurant-les i analitzant-les per assegurar que es pot establir comparació entre països”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut