Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Campuzano està “convençut” que Catalunya votarà el seu futur “en un referèndum acordat”

|

- Publicitat -

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, s’ha mostrat “convençut” que Catalunya acabarà votant el seu futur “en un referèndum acordat”. En aquest sentit, ha donat el vistiplau a la via del diàleg i ha dit que està “a disposició” del president per col·laborar-hi.

Campuzano reclama el suport de Junts al Govern per aprovar els pressupostos, però ha opinat que “no es pot descartar” cap altra opció. En tot cas, ha afirmat que estarà molt bé que Junts “torni al camí de la responsabilitat”, després d’unes primeres votacions fora del Govern “que no van ser responsables”. A parer seu, la manca de suport a la llei d’estadística va ser un exercici d'”enorme frivolitat”.

Publicitat

La via del diàleg com a única opció

Així mateix, el conseller ha lamentat que hi hagi una part de Junts i de l’independentisme instal·lada en la “retòrica buida”, la frustració i l’enuig. Tot i que ha reconegut que el camí del diàleg no és senzill, ha considerat que “no hi ha alternativa”.

També s’ha mostrat a favor de reformar el delicte de sedició per tal que la legislació espanyola es posi “al dia” i s’acosti a legislacions més avançades de l’entorn. Campuzano veu “respectable” el posicionament contundent de Carles Puigdemont, però ha insistit que cal un codi penal comparable als de la resta de països europeus.

L’infrafinançament

Campuzano ha assegurat que obrirà “batalla” amb l’Estat per revisar el sistema de finançament de la dependència. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha denunciat l'”infrafinançament“, tot i que ha reconegut que també hi ha un problema de “lentitud” en la gestió de les prestacions. El conseller ha assegurat que estan estudiant i es posaran en marxa mesures per reduir la llista d’espera actual, d’unes 96.000 persones.

El conseller ha denunciat que dels 18.000 MEUR destinats des de la posada en marxa de la llei, l’Estat n’ha finançat 3.000, els copagaments dels ciutadans 3.000 més i la resta la Generalitat. Per això, ha reclamat que l’Estat posi més recursos.

Catalunya “no està en condicions” d’establir una renda bàsica universal

També ha reclamat resoldre les incompatibilitats entre la Renda Garantida de Ciutadania i l’Ingrés Mínim Vital i, tot i que ha recordat que treballar per una Renda Bàsica Universal està entre els plans del Govern, ha demanat tenir en compte que una Catalunya no independent “no està en condicions” d’establir una renda d’aquestes característiques. Per això, Campuzano no vol “generar expectatives que no són reals” en la situació actual.

D’altra banda, ha confiat que abans de l’estiu puguin tirar endavant les lleis del tercer sector, la del sensellarisme, la de l’associacionisme i la reforma de l’RGC.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut