Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Arriba el català a les escoles de l’Alguer, amb 400 famílies que demanen fer classe en llengua catalana

|

- Publicitat -

Fita històrica per la llengua catalana al poble de l’Alguer, a l’illa de Sardenya (Itàlia), on tot i que el català és una de les llengües pròpies, aquesta mai s’havia institucionalitzat tant com ara. Aquesta situació, però, canviarà recentment, ja que la Regidoria de Cultura, Turisme i Afers Generals, en col·laboració amb la Consulta Cívica de Polítiques Lingüístiques, han activat el projecte En Alguerès – Per una Escola més Rica, el qual ha permès que les famílies puguin demanar que els seus fills facin activitats curriculars i extraescolars en català. De moment, s’han rebut 400 sol·licituds, una xifra que ha superat les expectatives, segons VilaWeb.

El català, tot i ser una de les llengües pròpies de l’Alguer, municipi de 44.000 habitants on també es parla italià (majoritàriament) i sard, no estava normalitzat a l’escola ni en altres àmbits. Tot i que gairebé tota la població l’entén i el sap parlar, segons l’enquesta d’usos lingüístics del 2015, la diferència generacional entre els més grans i els més petits en l’ús i el coneixement del català començava a notar-se. Ara, amb l’activació del projecte i l’opció de fer classes en català, s’espera que aquesta diferència s’escurci, perquè el projecte simplifica les traves burocràtiques que hi havia per a matricular en la llengua catalana, i ara únicament és necessari omplir un formulari en línia.

Publicitat

Un altre problema era la manca de professors de català per tal d’ensenyar la llengua a tots els centres. Això també s’ha agilitzat, i el setembre del 2022 es van fer oficialment les primeres proves per certificar el nivell del català, que van resultar en 24 professors titulars amb el C1 de català en la variant algueresa.

Et pot interessar  La Fiscalia de la censura: demana dos anys de presó pels tuitaires que van criticar la família que volia el 25% de castellà a Canet

El president de la Consulta Cívica de Polítiques Lingüístiques, així com d’Òmnium Cultural de l’Alguer, Stefano Campus, es mostra optimista amb la rebuda del projecte i afirma que, si haguessin pogut començar abans a promocionar-lo, i no pas durant el Nadal, haurien arribat a les 1.000 sol·licituds. No obstant això, Òmnium Cultural encara veu que calen més accions de l’ajuntament en favor de la llengua, com ara crear una oficina de normalització lingüística que tingui un projecte estratègic de política lingüística. A ulls de Campus, la situació de la qual partien era molt dolenta, ja que el català a l’escola tenia una presència nul·la; en canvi, el fet que 400 reclamin classes i activitats en llengua catalana demostra que la societat de l’Alguer clama per augmentar l’ús del català.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut