Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

42 anys de l’assassinat de Yolanda González a mans de l’extrema dreta

|

- Publicitat -

La mort de Yolanda González és un dels molts crims realitzats durant la transició. L’1 de febrer de 1980 la jove va ser torturada i assassinada a mans de ‘Fuerza Nueva’ una organització feixista. La militant del PST, socialista i revolucionaria tot just acabava de complir 19 anys. Ella formava part d’un moviment de lluita estudiantil d’àmbit estatal que posava entre l’espasa i la paret al govern d’Adolfo Suárez.

L’assassí va ser Luis Enrique o, també conegut com a Emilio Hellín Moro, un ultra. Ell va ser condemnat a presó 43 anys, però tan sols en va complir 9. Era membre de ‘Fuerza Nueva’, el partit d’extrema dreta liderat per Blas Piñar, i pistoler del Batalló Vasco Español, un grup terrorista parapolicial. Aquest fet posa en relleu que el franquisme tenia molta importància durant els primers anys de la transició i l’Estat podria haver fet els ulls grossos per l’assassinat de la comunista. No se li escapa a ningú que es tracta d’un crim polític en uns anys claus per la configuració de la democràcia.

Publicitat

Avui és un dia de commemoració a la jove treballadora i les xarxes socials han estat plenes de referències per evocar la jova treballadora i condemnar els fets:

Publicitat

Opinió

Minut a Minut