Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

1,7 milions de catalans canviarien de navegador GPS per sentir les indicacions de veu en català

|

- Publicitat -

Plataforma per la Llengua ha publicat els resultats d’una enquesta encarregada a l’empresa GESOP sobre l’ús de GPS en català. Segons revelen les dades, 1.690.000 catalans es plantejarien canviar de navegador per tenir-ne un que oferís les indicacions de veu en català.

L’enquesta també indica que només l’11% dels catalans amb GPS tenen aplicacions com Waze o TomTom, amb la possibilitat de rebre indicacions en català. “Els navegadors que sí que ofereixen guiatge de veu en català encara són poc populars”, lamenta l’ONG del català.

Publicitat

Entre els catalanoparlants, paradoxalment, encara molts no tenen aquests navegadors configurats en català: un 35% tenen configurat TomTom i Waze en castellà i gairebé l’11% tenen Waze en anglès. “Ara caldrà analitzar quins altres factors expliquen que tant Waze com TomTom encara siguin poc usades, quan gairebé la meitat dels usuaris de Google Maps es plantegen canviar de GPS”, comenta l’entitat, que veu probable que sigui degut al fet que Google ve predeterminat al sistema Android i és més reconegut.

El cas de Google Maps

El navegador de Google ofereix les instruccions escrites i els missatges de la pantalla en llengua catalana, però no la possibilitat de sentir les indicacions de veu en català. “En el cas dels usuaris que fan servir Google Maps, gairebé la meitat, al voltant d’un milió, estarien disposats a fer el canvi per motius lingüístics”, remarca Plataforma per la Llengua. Actualment, Google Maps és l’aplicació de navegació més popular entre els catalans.

Així mateix, l’ONG veu “paradoxal” que Google Maps no inclogui el català en la totalitat de les funcions, quan Waze sí que ho fa i l’empresa va ser comprada el 2013 pel gegant d’Internet.

Et pot interessar  'Alhora' presenta el seu pla de xoc pel català amb sis mesures per fomentar la llengua

3 milions de catalans volen que les administracions només contractin sistemes en català

Una altra de les dades que proporciona l’enquesta és que gairebé 3 milions de catalans (2.940.000) són partidaris que la Generalitat i la resta d’administracions públiques catalanes només contractin navegadors GPS que funcionin en català. Això implicaria que els cotxes oficials, també els vehicles policials o de bombers.

“En són clarament partidaris els simpatitzants de Junts per Catalunya (73%) i de la CUP (71%), però també més de la meitat dels d’Esquerra Republicana (52%)”, conclou.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut