Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024
Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024

Collboni vol impulsar una “metròpoli federal” que aplegui a 5,3 milions de ciutadans

Defensa repensar l'AMB"com un pacte federal" en què hi ha d'haver "cessions de competències i sobirania" per part dels ajuntaments cap a l'ens metropolità

|

- Publicitat -

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, és partidari d’ampliar l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) a tots els municipis del Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Maresme i el Garraf abans del 2030. Amb tot, Collboni ha fixat com a “horitzó” la creació d’una “metròpoli federal” que aplegui un total de 5,3 milions d’habitants, comptant tota la regió metropolitana, i no només els 3,3 milions de ciutadans que ara com ara té l’AMB. Collboni ha defensat aquesta postura durant una conferència a Foment del Treball, en el que ha estat el seu primer discurs com a alcalde de la capital catalana, després d’arrabassar l’alcaldia a Xavier Trias.

L’alcalde argumenta que cal implementar el “federalisme” com a model a instaurar a la regió metropolitana de Barcelona per tal que els municipis que la integren convisquin “en peu d’igualtat”. Collboni aposta així per repensar l’AMB, entitat que actualment presideix, “com un pacte federal” en què hi ha d’haver “cessions de competències i sobirania” per part dels ajuntaments cap a l’ens metropolità, així com de la Generalitat i l’Estat cap als ens locals. Amb tot, l’alcalde ha argumentat que les polítiques compartides permetrien fer front a “reptes” que són també compartits entre els municipis, com ara bé la mobilitat o la transició energètica.

Publicitat

Més enllà de l’ampliació territorial de l’AMB, que ara com ara està formada per 36 municipis, Collboni ha apostat per la cessió de competències dels ajuntaments cap a l’ens i ha demanat “a la Generalitat singularment” el retorn d’algunes competències “que pertanyen a escala local”.

Et pot interessar  El CIS atorga la victòria del 12-M al PSC, amb Junts i ERC pràcticament empatats
Publicitat

Opinió

Minut a Minut