Dilluns, 24 de gener de 2022 - Edició 1278
La República

Mossos Guilleries denuncien que l’AN jutgi Trapero després de negar-se a processar la “rebel·lió” franquista

El grup de Mossos d’Esquadra republicans, ‘Guilleries’, ha denunciat que l’Audiència Nacional hagi decidit qualificar-se competent per jutjar el Major Josep Lluís Trapero i altres membres de l’excúpula d’Interior per rebel·lió. En una […]

Redacció 08/02/2019
Josep Lluís Trapero sortint de l'Audiència Nacional

El grup de Mossos d’Esquadra republicans, ‘Guilleries’, ha denunciat que l’Audiència Nacional hagi decidit qualificar-se competent per jutjar el Major Josep Lluís Trapero i altres membres de l’excúpula d’Interior per rebel·lió. En una piulada, recorden que -el 2008- va dir no ser-ho en relació a aquest delicte. “El fiscal Pedro Rubira, que acusa el Major de rebel·lió, va defensar la competència de l’AN per jutjar aquest delicte quan la interlocutòria de 2/12/08 de la Sala Penal establia que ‘el delito de rebelión nunca ha sido competencia de esta Audiencia Nacional'”, han escrit a Twitter.

Es refereixen a una interlocutòria en relació a la investigació de la repressió durant la Guerra Civil i la dictadura franquista en que el tribunal espanyol deia no ser competent per jutjar el delicte principal que se li imputava a Francisco Franco i els seus alts càrrecs, i del qual emanaven tota la resta: el de rebel·lió. Sembla, doncs, que no es veien competents per represaliar els responsables d’una dictadura, però sí un moviment pacífic i democràtic que defensa del dret a l’autodeterminació.