Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Mitjà assegura que amb més previsió i les eines epidemiològiques suficients el nombre de morts “seria inferior”

|

- Publicitat -

L’epidemiòleg Oriol Mitjà ha afirmat que si les autoritats haguessin previst millor la pandèmia el nombre de morts “seria inferior”. “Si haguéssim tingut les eines epidemiològiques ens hauríem estalviat disgusts”, ha declarat a Ràdio4. Ha afirmat que la piulada criticant la gestió del director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, era “adient” en el moment en que la va fer perquè “no es va saber veure” el que venia i “es van cometre errors”, tot i que ha afegit que no ho seria ara perquè s’estan prenent mesures. D’altra banda, ha posat sobre la taula que l'”acreditació immunitària” pot ser una de les mesures en el retorn a les escoles i ha reconegut que serà “més fàcil” si altres països l’apliquen.

Mitjà ha assegurat que es va “menysprear” l’epidèmia, la possibilitat que arribés a l’Estat i que això va fer que no compressin les mascaretes, els respiradors i es tinguessin les UCI preparades amb antelació. Ha resumit que la intel·ligència epidemiològica de l’Estat es va demostrar “no suficientment solvent”. Ha assegurat que això no es va fer “ni a Madrid ni a Barcelona ni a alguns països del voltant, però sí a d’altres”.

Publicitat

Ha afegit però que ara no escriuria el mateix sobre el Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries perquè s’estan fent “bé” les coses i tant el govern espanyol com el català està sent “molt previngut” en les mesures de desconfinament. “Avui la meva piulada no seria adient però penso que era adient el dia que la vaig piular”, ha insistit.

Acreditació immunitària per reobrir les escoles

D’altra banda, s’ha mostrat convençut que “abans de l’estiu no es podran obrir els centres educatius” i ha afegit que després de l’estiu “s’haurà de valorar”. En tot cas, ha apuntat que caldrà prendre mesures de protecció personal com el distanciament social, els tests massiu “i si cal inclús la temuda acreditació immunitària”. L’epidemiòleg ha afirmat que caldrà prendre moltes mesures perquè les escoles no esdevinguin centres de contagi.

Sobre aquesta acreditació, ha defensat que el seu ús pot “accelerar” els processos de desconfinament i ha explicat que s’han assessorat per al seu bon ús. Ha afegit que aquest tipus d’eines s’ha fet servir a molts països i que si a nivell internacional es va acceptant en d’altres països, “serà més fàcil” la seva aplicació a Catalunya.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut