Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Merkel i Putin discrepen obertament sobre Navalni després de la seva trobada a Moscou

|

- Publicitat -

La canceller d’Alemanya, Angela Merkel, i el president de Rússia, Vladimir Putin, han exhibit aquest divendres les seves discrepàncies entorn del cas d’Alexei Navalni després de la seva trobada a Moscou, quan es compleix un any de l’enverinament sofert per l’opositor. Sense deixar-se impressionar, Merkel ha exigit “una vegada més” a Putin l’alliberament de Navalni, actualment empresonat al país euroasiàtic, i ha insistit que, des del punt de vista de Berlín, “la condemna a romandre en una presó sobre la base d’un veredicte anterior, que el Tribunal Europeu de Drets Humans ha qualificat de manifestament desproporcionat, és inacceptable”. Així, tal com ha traslladat la mandatària en roda de premsa després de la trobada, ha insistit davant Putin en què Alemanya “seguirà el cas amb atenció”, ha recollit l’agència de notícies alemanya DPA.

Per la seva banda, Putin ha defensat que Navalni va ser condemnat perquè va cometre “un delicte penal” i no per la seva “activitat política”. “No va ser condemnat per la seva activitat política, sinó per les infraccions penals comeses contra els socis estrangers”, ha indicat el mandatari en roda de premsa, informa Sputnik.

Publicitat

Merkel ha demanat en repetides ocasions a Moscou que aclareixi l’atac que Navalni va sofrir fa un any amb l’agent químic Novichok, del que l’opositor responsabilitza personalment a Putin. Mentre, la Justícia russa ha prohibit les seves organitzacions i l’opositor s’enfronta ara a una pena de presó encara més llarga per un nou càrrec.

D’altra banda, durant la visita, Merkel ha apelat a continuar el diàleg amb Rússia malgrat les “enormes” tensions polítiques entre tots dos països. “Em complau que puguem reunir-nos una vegada més, potser com una visita de comiat, però també com una visita de treball aquí en el Kremlin”, ha dit la cap del Govern alemany, que deixarà el càrrec després de les eleccions generals de setembre.

“Encara que avui tinguem definitivament profundes diferències, estem dialogant, i això ha de seguir ocorrent i classificant les relacions entre tots dos països”, ha reiterat. En aquest sentit, Putin ha comentat que els contactes –també telefònics– amb la canceller sempre havien estat “intensos” i ha destacat que Alemanya és un “important” soci comercial de Rússia.

A la seva arribada a Moscou, Merkel va dipositar una ofrena floral en la tomba del soldat desconegut davant el Kremlin, coincidint també amb el 80 aniversari de la invasió nazi de la Unió Soviètica. A continuació, la canceller i el president de Rússia van estrényer mans davant les càmeres abans d’un esmorzar de treball en el qual discutiran d’un ampli espectre de temes, des de la crisi a l’Afganistan fins a la política energètica.

Només aterrar, Merkel va cridar el diàleg bilateral continu malgrat les importants tensions polítiques: “Em complau que puguem reunir-nos una vegada més, tal vegada com a visita de comiat, però també com a visita de treball aquí al Kremlin”, ha declarat la canceller, que abandonarà el càrrec després de les eleccions de setembre a Alemanya. “Encara que és clar que entre nosaltres hi ha profundes diferències avui dia, vam seguir parlant entre nosaltres. Aquest diàleg ha de continuar i donar forma a les relacions entre Alemanya i Rússia”, ha afegit.

L’última visita de Merkel a Moscou data de gener de 2020. Ja llavors, les relacions estaven tibants, entre altres raons per la suposada implicació russa en l’assassinat d’un ciutadà georgià d’origen txetxè en un parc de Berlín al 2019 i en un ciberatac contra el Parlament alemany el 2015. Posteriorment, Alemanya va assumir l’acolliment a Navalni, avalant una sèrie d’informes que confirmaven l’enverinament sofert per l’opositor i apuntaven de nou l’ombra del dubte sobre la possible implicació del Kremlin en l’atac. Moscou, per la seva banda, va negar tota responsabilitat i va acusar Berlín d’ocultar informació.

La de la capital russa no serà l’única parada de la gira de Merkel, ja que a continuació viatjarà a Kíev. Les autoritats ucraïneses ja havien avançat que aquest mes la canceller d’Alemanya visitaria l’antiga república soviètica i es veuria amb el president, Volodimir Zelenski.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut