Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Meritxell Batet convoca un ple extraordinari per aprovar definitivament els pressupostos de l’Estat

|

- Publicitat -

La presidenta de la cambra, Meritxell Batet, ha decidit convocar pel pròxim dimarts, 28 de desembre, el ple extraordinari per a l’aprovació definitiva dels pressupostos generals de l’Estat (PGE) per al 2022. Els comptes espanyols tornen al Congreso perquè el ple del Senado va aprovar aquest dimarts una esmena de Compromís a favor de les llengües cooficials i minoritàries pels inesperats vots del PP.

L’esmena aprovada modificava els comptes i, per tant, tornen al Congreso, on se’ls ha de donar el vistiplau definitiu. El PSOE i el PP han avançat que donaran suport a l’esmena. Els pressupostos entraran en vigor l’1 de gener del 2022.

Publicitat

El PP se’n va fotre de Pedro Sánchez i va votar a favor d’una esmena parcial de Compromís per impulsar el català, el basc i el gallec, fet que va permetre que s’aprovés amb els vots dels partits nacionalistes i independentistes. Finalment, la maniobra dels populars va endarrerir l’aprovació dels comptes.

La modificació aprovada és l’esmena 3702 del senador de Compromís Carles Mulet, que proposa destinar 1,6 milions d’euros a la “promoció i difusió de les llengües protegides per la carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, a les comunitats autònomes de Galícia, Astúries, Euskadi, Navarra, Aragó, Catalunya, València i Illes Balears”.

Poc després que es conegués el vot del PP, el president espanyol va expressar la seva resignació als passadissos del Senado, on havia assistit per respondre les preguntes de la sessió de control. “Si això serveix perquè el PP reconsideri la seva política sobre llengües cooficials, benvingut sigui”, va ironitzar en resposta als periodistes.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va donar la “benvinguda” al PP a la “defensa de les llengües minoritàries, igual que les cooficials”. Segons Montero, el PP “ha intentat des del primer dia boicotejar els pressupostos, però no ho ha aconseguit”.

En tot cas, Montero va avançar que els socialistes “no tenen cap inconvenient amb l’esmena” que ara s’haurà de votar al Congreso per aprovar definitivament els pressupostos. “Li donaríem suport, no hi ha cap problema”, va dir.

El PP també ha avançat que donarà suport a l’esmena. El portaveu dels populars al Senado, Javier Maroto, ho va justificar perquè el text parla de la Carta Europea de protecció de les llengües minoritàries que ha comptat amb el vistiplau dels successius executius espanyols.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut