Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

L’OTAN desmunta expectatives: “És massa aviat per esperar un pacte entre Rússia i Ucraïna”

|

- Publicitat -

L’OTAN creu que és “massa aviat per especular sobre el resultat” de les negociacions de pau entre Rússia i Ucraïna, però veu possible una solució “acceptable”. En una roda de premsa posterior a la reunió dels ministres de defensa de l’OTAN, el secretari general de l’organització, Jens Stoltenberg, ha avisat Kíiv que les forces russes tenen “capacitat per continuar la guerra”. Amb tot, Stoltenberg ha vinculat els avenços en les converses a “la situació en el camp de batalla” de l’exèrcit rus. “Vladímir Putin ha subestimat la força de l’exèrcit ucraïnès i la unitat dels ucraïnesos”, ha dit, també reivindicant l’ajuda militar de l’aliança atlàntica.

“Aquest suport els ajudarà a aconseguir un pacte acceptable en les negociacions”, ha reblat. Segons publica el ‘Financial Times’ citant tres fonts implicades en les negociacions, Kíiv i Moscou han fet progressos “significatius” amb un pla de pau de 15 punts que inclouria un alto el foc i la retirada de les tropes russes si el govern ucraïnès declara la seva neutralitat i accepta límits a les seves forces armades. El pacte implicaria la renúncia d’Ucraïna a entrar a l’OTAN, que ja va avançar dimarts Zelenski.

Publicitat

Segons Stoltenberg, el règim de Putin ha fracassat en l’intent d’assolir “una victòria ràpida controlant Kíiv en pocs dies”. Tanmateix, l’OTAN avisa que Rússia continua sent una potència militar i creu que pot continuar la guerra, a diferència del que asseguren des del govern ucraïnès. Mykhailo Podoliak, assessor del president ucraïnès Volodímir Zelenski, en una entrevista a la cadena nord-americana PBS, ha assegurat aquest dimecres que l’exèrcit rus està “estancat” i que no pot “avançar” més.

Reajustar la defensa de l’OTAN

L’OTAN “reajustarà” la seva “defensa col·lectiva” a Europa per la invasió russa d’Ucraïna. Així ho han acordat aquest dimecres els ministres de defensa dels 30 membres de l’aliança atlàntica.

“L’entorn de seguretat ara és totalment diferent del de 1997”, quan l’OTAN va firmar un acord de cooperació amb Moscou, ha remarcat Stoltenberg. Per això, han encarregat als caps militars de l’OTAN que presentin “opcions” per augmentar de forma “substancial” els seus efectius per terra, mar, aire, espai i ciberespai, especialment per protegir el flanc oriental d’Europa. En els últims mesos l’OTAN ha desplegat més tropes a la regió pels moviments militars de Rússia a Ucraïna, però ara vol un pla “a llarg termini” per reforçar la capacitat de respondre “ràpidament” a qualsevol atac.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut