Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

L’OTAN activa defenses “nuclears, biològiques i químiques”, perquè Putin en podria utilitzar a Ucraïna

|

- Publicitat -

L’OTAN ha decidit activar “elements” de “defensa nuclear, biològica, radiològica i química” perquè tem que Rússia utilitzi armes químiques o biològiques a Ucraïna. Així ho ha assegurat aquest dijous el secretari general de l’organització, Jens Stoltenberg, després de la reunió de líders a Brussel·les. Alguns estats també estan desplegant defenses químiques i nuclears addicionals, ha dit Stoltenberg sense concretar quins. En paral·lel, l’aliança atlàntica ha aprovat l’enviament a Ucraïna equipament defensiu per protegir-se d’atacs químics o nuclears de Rússia, així com assessorament per fer-lo servir. “Estem preocupats per la retòrica de Rússia, sembla que busca un pretext per utilitzar armes químiques o biològiques”, ha alertat Stoltenberg.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha intervingut telemàticament aquest dijous en la cimera entre els líders de l’OTAN per abordar el conflicte a Ucraïna i la resposta contra l’agressió de Moscou. En la seva intervenció, Zelenski ha afirmat que Rússia està utilitzant bombes de fòsfor en els seus atacs contra Ucraïna, un material militar considerat com a armes químiques. D’altra banda, Zelenski ha demanat de nou que l’Aliança proporcioni ajuda militar “sense restriccions” al país ucraïnès, i ha lamentat la “falta de resposta” de l’organització defensiva davant l’agressió russa. “El pitjor durant la guerra és no tenir respostes clares a les nostres peticions d’ajuda”, ha expressat.

Publicitat

Escenari de guerra nuclear

“Estem reforçant la capacitat dels aliats per afrontar amenaces químiques, biològiques i nuclears”, ha afirmat Stoltenberg, que no descarta un atac rus d’aquest tipus a Ucraïna. Com a precaució pel que podria convertir-se en una guerra nuclear, química o biològica, el cap militar de l’OTAN, Tod D.Wolters, ha activat “elements de defensa química, biològica, radiològica i nuclear de l’OTAN”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut