Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

L’independentisme respon el desafiament de Sánchez: “No ens rendirem”

Quim Torra assegura que “és el plantejament històric espanyol”, mentre que la CUP avisa el president espanyol: “Referèndum, o referèndum”

Àlex Huguet
Àlex Huguet 30/06/2021
Pedro Sánchez, aquest matí parlant dels indults al Congrés dels Diputats. | Congreso

Els diferents sectors dels principals partits independentistes han respost contundentment el desafiament de Pedro Sánchez, després que aquest hagi dit al Congreso que “no hi haurà referèndum d’autodeterminació”, i ha instat els independentistes a convèncer bona part de l’hemicicle per aconseguir canviar les bases, però també assegurant que el PSOE “no ho permetrà”.

L’allau de reaccions ha estat imminent

A banda de la repassada que Míriam Nogueras ha fet al Congreso, membres de Junts com el represaliat Jordi Turull o el president inhabilitat Quim Torra també han estat molt contundents. Turull ha constatat el desgavell de rols que hi ha entre el Gobierno i els tribunals repressors: “A l’Estat espanyol, el govern fa de Tribunal Constitucional, el Tribunal Constitucional fa la política, el Tribunal Suprem engarjola a qui s’aparta d’aquest guió i el Tribunal de Cuentas t’arruina per si no et rendeixes”. D’altra banda, Quim Torra assegura que el plantejament de Sánchez “és l’històric espanyol”, i que “dura 300 anys, tant sigui per dret de conquesta com per gàbia constitucional”. Finalment, també ha instat a “girar la perspectiva” i al fet que la sobirania nacional depengui del poble de Catalunya.

El mateix president Aragonès, que aquest dimarts es va reunir amb el president del Gobierno, li ha dit que “persistirem per aconseguir la independència amb un procés democràtic. És qüestió de voluntat política. No ens rendirem ni renunciarem als nostres objectius”. En una entrevista posterior a La Sexta, Aragonès ha reclamat a la Moncloa la transferència de les competències a la Generalitat per convocar-ne un. L’endemà de la reunió entre els dos presidents a Madrid, Aragonès manté l’aposta pel diàleg, però ha criticat Sánchez pel reclam del Tribunal de Cuentas: “Quan s’actua tard és més difícil resoldre una roca enmig del camí de la negociació”.

La CUP tampoc s’ha quedat de braços plegats, i durant la seva intervenció al Congreso, Mireia Vehí ha avisat Sánchez que “no té alternativa: o referèndum o referèndum“, i li ha recordat que les mateixes paraules del president de l’executiu, van sortir de la boca de Mariano Rajoy fa quatre anys.