Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

L’independentisme del Congreso demana explicacions a Albares per l’expulsió de dos catalans del Marroc

|

- Publicitat -

Els portaveus d’ERC, Junts, PDeCAT, PNB, Compromís, BNG, Nueva Canarias i Coalición Canaria han registrat conjuntament aquest dimecres una petició de compareixença del ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, perquè doni explicacions en comissió al Congrés “sobre la reacció del govern espanyol davant Marroc en relació amb el maltractament i expulsió de dos ciutadans catalans quan anaven a entrevistar a l’activista sahrauí Sultana Jaya”. Es tracta del fotoperiodista David Melero i l’activista Oriol Puig, que van ser forçats a deixar el país la matinada de dijous després de ser interceptats per la policia marroquina a un bar de Tarfaya, prop de la frontera amb el Sàhara Occidental.

Tots dos van ser identificats, retinguts, amenaçats i traslladats per la força en taxi en direcció a l’aeroport d’Agadir, segons va denunciar la setmana passada el Moviment Solidari amb el Sàhara Occidental.

Publicitat

Durant l’expulsió els agents marroquins van advertir de possibles acusacions com la de terrorisme.

El seu objectiu era entrevistar una activista sahrauí que porta més d’un any i mig en arrest domiciliari i que segons el Moviment pateix “constants ingerències al domicili i agressions i violacions per part de les forces d’ocupació”.

Tot plegat va tenir lloc el mateix dia que el Congrés aprovava una iniciativa de reprovació del canvi de criteri de l’executiu espanyol respecte al Sàhara Occidental acceptant la proposta del Marroc de convertir-lo en un territori autònom.

També un dia abans que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, visitessin Rabat per sopar amb el rei Mohamed VI.

La trobada, segons la Moncloa, va marcar l’inici d’una “nova relació” entre els dos estats, amb la signatura d’un acord que estableix entre altres el control de les fronteres respecte a la immigració.

La diputada d’ERC Marta Rosique també ha registrat una bateria de preguntes per escrit al govern espanyol. Entre altres pregunta si pensa denunciar públicament les agressions que van patir Puig i Melero, si va fer algun tipus de gestió després de conèixer els fets i si el Ministeri d’Exteriors va contactar amb les autoritats marroquines.

També si Sánchez va denunciar aquestes agressions davant el rei de Marroc, i si l’executiu considera que ha de vetllar pel respecte als drets humans per part d’aquest país.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut