Dimecres, 8 de desembre de 2021 - Edició 1231
La República

Les universitats públiques facilitaran la formació a distància per pal·liar la suspensió de classes pel coronavirus

Alguns dels centres docents preveuen recuperar la formació presencial després de Setmana Santa

Avatar
Agències 12/03/2020
Imatge d'arxiu de la universitat de Barcelona

Les set universitats públiques catalanes facilitaran la formació a distància com a manera de contrarestar la suspensió de classes decretada pel Govern en la lluita contra el coronavirus. L’activitat presencial s’atura aquest divendres en principi durant quinze dies, tot i que algunes de les universitats ja anuncien que no reprendran les classes a les aules fins després de Setmana Santa. Pel que fa al personal d’administració i serveis (PAS) i al personal docent investigador (PDI), la majoria de les universitats mantenen l’activitat als centres, alterada per la mesura extraordinària, tot i que n’hi ha que també advoquen pel teletreball.

En el cas de la Universitat de Barcelona (UB), l’activitat acadèmica presencial no es reprendrà fins al 14 d’abril per la coincidència amb la Setmana Santa, i s’opta per la formació no presencial a través d’Internet.

Segons les normes decidides pel rectorat, el col·lectiu PDI ha de procurar cercar alternatives per planificar temporalment la seva tasca en modalitat no presencial. En el cas dels membres del PAS, l’obligació de prestar serveis inclou el personal que estigui adscrit a unitats que es tanquin al públic.

A la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) la suspensió de l’activitat presencial és “indefinida” a tots els centres. La docència s’impartirà de forma virtual i formarà part de l’avaluació. El professorat establirà les pautes de funcionament amb el seu alumnat.

El professorat i els serveis administratius romandran actius amb les mesures necessàries per garantir la salut de la comunitat.

La Universitat Pompeu Fabra (UPF) ja anunciava aquest dimecres que suspenia els exàmens presencials entre el 18 i el 28 de març, ajornant-los a una altra data o canviant-los per avaluacions en línia. A això s’hi afegeix avui la suspensió de l’activitat acadèmica decretada pel Govern. En el cas de la UPF, però, demà era l’últim dia lectiu del trimestre. La represa de l’activitat queda sotmesa al que marqui el Govern. Pel que fa al personal PAS i PDI, encara no s’ha determinat l’afectació.

A la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) les instal·lacions no es tanquen, però com en el cas de la resta, se suspèn durant quinze dies l’activitat docent presencial i es facilita la no presencial. Aules i biblioteques restaran tancades al públic, però en el cas de les segons, faran servei virtual. En els cas dels treballadors, es facilitarà el teletreball. També s’estudia de quina manera s’adapten les avaluacions a la situació.

En el cas de la Universitat de Girona (UdG), els membres del PAS, a l’entorn de 700 persones, aniran a treballar. En el cas del professorat, com que no té obligació de ser presencialment a l’aula pot decidir si va a la universitat a fer recerca o es queda a casa preparant i adaptant les assignatures. Així, fer les classes on-line dependrà de cada professor. Tot i el cessament de l’activitat docent presencial, aquest divendres la UdG mantindrà totes les instal·lacions obertes, tant facultats com la resta de serveis.

A la Universitat Rovira i Virgili (URV) el rectorat ha determinat que, quan sigui possible, es farà la docència a distància. L’activitat laboral del PDI i del PAS es manté amb normalitat, però no obstant això es tindran en compte mesures de conciliació.

Finalment, a la Universitat de Lleida (UdL) l’activitat acadèmica presencial s’atura fins després de Setmana Santa, així com tots els desplaçaments internacionals. El Consell de Direcció estudia les instruccions oportunes respecte a l’activitat laboral a la universitat i les previsions de reprogramació de les activitats acadèmiques.

El protocol d’actuació davant l’activació de l’alerta sanitària de la UdL estableix el tancament d’aules i laboratoris on es facin activitats docents. El text també estableix que el personal docent i investigador “reforçarà l’assistència i tutorització de l’estudiant a través del campus virtual”.