Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

L’assaig liderat per Clotet i Mitjà conclou que la hidroxicloroquina no prevé el contagi de la covid

Els investigadors desaconsellen la profilaxi post-exposició amb aquest medicament

Agències 25/11/2020
Pla detall del punt d'atenció per a voluntaris de l'assaig clínic sobre la covid-19 liderat per Oriol Mitjà, al Camp Nou, Barcelona, el 15 d'abril del 2020.

Els resultats de l’assaig clínic liderat pels doctors Bonaventura Clotet i Oriol Mitjà iniciat fa uns mesos demostren que la hidroxicloroquina (HCQ) no és un tractament profilàctic efectiu contra la covid. Els resultats de l’estudi, publicats a ‘New England Journal of Medicine’, apunten que el medicament no té efectes beneficiosos en la prevenció del contagi. Concretament, els investigadors han descobert que un tractament amb hidroxicloroquina durant set dies després de l’exposició a un cas positiu de covid no influeix en el desenvolupament o no de la malaltia ni en la millora dels símptomes. Amb l’evidència científica disponible ara, els autors de l’estudi desaconsellen la profilaxi post-exposició amb aquest medicament.

“En conclusió el tractament profilàctic amb HCQ no ha tingut efectes beneficiosos en la prevenció de la covid-19 simptomàtica ni en la prevenció de la infecció per SARS-CoV-2 en contactes sans exposats a un cas PCR positiu”, recull la nota de premsa de la Fundació de Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses (FLS).

Per a Bonaventura Clotet, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol, “la recerca clínica ha d’estar ben dissenyada perquè els resultats siguin concloents i permetin confirmar o descartar l’efectivitat d’un agent
terapèutic” i és el cas d’aquest estudi.

Els investigadors agraeixen, en aquest sentit, tots els professionals, col·laboradors i participants per la seva implicació en el projecte.

Han treballat en l’assaig investigadors de la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses, IrsiCaixa i l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol en col·laboració amb l’Institut Català de la Salut, el Departament de Salut i una vintena d’institucions de recerca i salut pública.

A banda, més de 72.000 persones i institucions van fer la seva aportació a l’assaig a través de la campanya #JoEmCorono i també va comptar amb el suport econòmic de la Generalitat, Laboratoris Rubió, Laboratorios Gebro Pharma, Zurich Seguros i Synlab diagnósticos.

A banda, Open Arms va participar en el reclutament de casos en les residències de persones grans.

Més de 2.000 participants

L’assaig es va dur a terme a Catalunya entre el 17 de març i el 28 d’abril, durant la primera onada de la pandèmia, i hi han participat 2.314 contactes de 672 casos positius. És un estudi aleatoritzat de Fase 3 realitzat en tres de les nou regions sanitàries de Catalunya: Catalunya central, Àmbit Metropolità Nord i Barcelona ciutat.

Els contactes inclosos a l’estudi, majors d’edat, havien d’haver estat en contacte proper (menys de 2 metres) durant almenys 15 minuts amb un cas positiu durant els set dies anteriors al reclutament.

Els criteris d’exclusió van ser presentar símptomes de covid-19 ja en el moment del reclutament, estar prenent medicaments contraindicats amb el medicament
de l’estudi, tenir un historial d’arítmies cardíaques, insuficiència renal i estar en període d’embaràs o alletament.

Els participants van ser assignats de manera aleatòria a un grup de tractament en el que van rebre Dolquine (hidroxicloroquina) en una dosi de 800mg el dia 1, seguit d’una dosi diària de 400mg durant els següents sis dies, o bé a un grup control que no va rebre aquest tractament.

Resultats i efectes adversos

En el cas dels contactes que van participar en l’assaig, la incidència i progressió de la malaltia va ser similar entre els pacients del grup de tractament (5,7%) i del grup de control (6,2%). La taxa de transmissió –mesurada per PCR- va mostrar la mateixa tendència (18,7% grup tractament vs 17,8% grup control).

Pel que fa als efectes adversos, un 56% dels pacients del grup de tractament en va
experimentar almenys un durant els 14 dies de seguiment, la gran majoria de caràcter lleu. En 6 pacients, els investigadors van observar 5 episodis de palpitacions potencialment relacionades amb el tractament i un episodi de palpitacions causades per una insuficiència respiratòria.