Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

L’ANC celebra la consulta interna sobre la polèmica llista cívica

Dolors Feliu defensa que la llista cívica "ha tornat a posar l'independentisme al centre del debat"

|

- Publicitat -

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha començat aquest divendres la consulta interna perquè els socis decideixin impulsar, o no, una llista cívica a les pròximes eleccions al Parlament, previstes per al febrer del 2025. La votació pot fer-se de forma telemàtica, però també presencialment a la vuitantena de punts habilitats arreu del país, i estarà oberta fins al 14 de març. Els resultats de la consulta es donaran el dissabte 16 de març a l’Assemblea General Ordinària, que se celebrarà al Can Costa Centre Cultural de Taradell.

Els milers de socis de l’ANC que participen en la votació han de respondre la següent pregunta: “Estàs d’acord que l’Assemblea impulsi la Llista Cívica per la Independència a les pròximes eleccions al Parlament, per tal de fer efectiva la independència?“. Una pregunta polèmica, ja que la proposta ha estat àmpliament criticada pels càrrecs i excàrrecs de l’entitat, alguns dels quals han denunciat que la llista cívica incompleix els estatuts de l’entitat i li “fa perdre pluralitat”. Malgrat les veus discrepants, l’actual direcció de l’ANC, presidida per Dolors Feliu, s’ha mostrat favorable a impulsar la llista, una acció que plantegen com una manera de reactivar la DUI o de bloquejar la legislatura al Parlament.

Publicitat

El passat gener, més de 130 càrrecs i excàrrecs de l’entitat van presentar un manifest en què demanaven el ‘No’ a la llista cívica. Exposaven que aquesta proposta incompleix els estatuts de l’entitat, el codi ètic i el full de ruta vigent, que estipula que “l’Assemblea Nacional es mantindrà totalment independent de qualsevol partit polític, coalició electoral o grup d’electors i no es presentarà a cap mena d’eleccions”. A més a més, assenyalaven que la iniciativa no preveu primàries i que “tot el procés de confecció és controlat pel Secretariat Nacional que té la primera i l’última paraula”.

Et pot interessar  Lluís Llach anuncia que es presentarà a les eleccions de l'ANC

El document anava acompanyat d’una denúncia interna davant del comitè deontològic per personalitats com Lluís Llach, per fundadors de l’Assemblea i per quatre exvicepresidents, entre ells Jordi Pesarrodona, que juntament amb una vintena més de membres va dimitir del càrrec de vicepresident fa un any per desavinences.

La direcció de l’entitat, d’altra banda, nega les acusacions i recorda que els mateixos socis, via esmenes, van incloure l’impuls d’aquesta llista cívica en el full de ruta, que posteriorment va ser aprovat pel 96% dels membres de ple dret. La presidenta, Dolors Feliu, insisteix que l’objectiu de la llista cívica és “trencar” la percepció que els partits actuals “es diuen independentistes però ningú espera que facin la independència. 

Aquest dijous, en el marc de la xerrada central de la campanya en favor de la llista cívica, Dolors Feliu ha defensat que la llista cívica “ha tornat a posar l’independentisme al centre del debat”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut