Edició 2111

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 07 de maig del 2024
Edició 2111

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 07 de maig del 2024

L’ANC planteja la llista cívica com una manera de reactivar la DUI o de bloquejar la legislatura al Parlament

L'entitat també dona detalls sobre com hauria d'aplicar-se la DUI, posant el focus en el "control del territori" i en la necessitat de tenir un cos de Mossos "lleial al Govern"

|

- Publicitat -

L’ANC vol que la llista cívica per la independència serveixi per reactivar la declaració unilateral d’independència (DUI) o, en cas que els altres grups parlamentaris s’hi oposin, per “bloquejar” la legislatura. Així es desprèn de l’estratègia política que hauria de seguir el suposat grup parlamentari que l’entitat ha fet pública durant el llançament de la web de la iniciativa. La proposta de presentar-se com a agrupació d’electors està a debat dins de l’ANC i els socis podran donar-hi suport o rebutjar-la entre l’1 i el 14 de març. L’entitat també ha donat detalls sobre com hauria d’aplicar-se la DUI i ha posat el focus en el “control del territori” i en la necessitat de tenir un cos de Mossos amb uns comandaments “lleials al Govern”.

Control del territori i uns Mossos “lleials al Govern”

A la web de la iniciativa l’ANC també detalla com hauria de reactivar-se la DUI i aposta per garantir que la cadena de comandament dels Mossos sigui “lleial al Govern” i “conscient i disposada a aplicar allò que se li ordeni des del Govern”. Paral·lelament, defensen el disseny d’un pla de mobilització sostinguda en suport a la DUI per “evidenciar davant el món la pèrdua del control del territori per part de l’estat espanyol”.

Publicitat

En el pla internacional, volen desenvolupar una estratègia diplomàtica per aconseguir el reconeixement internacional de l’estat català que estigui basada en l’anunci formal de la DUI i la mobilització i l’acció política sostinguda” per fer-la efectiva. A més, Exteriors també hauria de preparar un informe amb “totes les vulneracions de drets fonamentals que ha perpetrat l’Estat per reprimir l’autodeterminació”.

L’estratègia del grup parlamentari

L’estratègia de l’eventual grup parlamentari contempla tres escenaris. En el supòsit que hi hagi majoria absoluta de l’independentisme i la llista cívica hi jugui un paper determinant, treballaran per activar la DUI i bastir un acord nacional per fer-la efectiva. Si hi ha majoria independentista però els altres partits no volen reactivar-la, la llista promoguda per l’ANC bloquejarà la legislatura i mirarà de forçar una repetició electoral.

Et pot interessar  L'ANC de Sabadell cancel·la l'acte amb Aliança Catalana per manca de recursos econòmics

El tercer escenari contempla que els actors independentistes pactin amb altres grups no partidaris de la independència: si es dona aquest supòsit, la llista denunciarà “l’autonomisme” i “participarà de manera intermitent al Parlament”.

Segons l’ANC, les decisions més importants es consultaran als ciutadans que s’hagin inscrit a la erb en suport a la llista cívica.

Qui en serien els candidats?

Segons l’ANC, les llistes d’aquesta candidatura es faran en un procés obert a la ciutadania i tothom podrà proposar els noms que vulgui. Si resulten escollits, se’ls consultarà si volen formar part de la llista i, en cas que sigui així, hauran de signar un codi ètic amb diversos punts, entre els quals hi ha un compromís explícit amb la declaració d’independència.

Sí que han plantejat una sèrie de restriccions, com que no en puguin formar part càrrecs orgànics de partits, ni qui ocupi llocs de responsabilitat en àmbits polítics des de cinc mesos abans de la presentació de la candidatura. Tampoc podran ser candidats els membres de l’actual Secretariat Nacional de l’ANC.

“Màxima participació” a la consulta

Els detalls de l’eventual llista s’han fet públics durant la presentació de la pàgina web de la candidatura. Durant aquesta presentació la presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, ha dit que aquesta iniciativa tornaria a “il·lusionar l’independentisme que ha perdut la confiança en altres opcions” i ha demanat la “màxima participació” dels socis a la consulta. per la seva banda, el coordinador d’Estratègia i Discurs, Uriel Bertran, ha deixat clar que l’ANC “ni vol ni pot esdevenir un partit”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut