Edició 1893

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 02 de octubre del 2023
Edició 1893

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 02 de octubre del 2023

La traïció de Colau i la presència d’un pres polític: com serà el ple d’investidura a l’Ajuntament de Barcelona?

|

- Publicitat -

L’alcaldessa de Barcelona en funcions i candidata de BComú, Ada Colau, tornarà a ser investida la tarda d’aquest dissabte si res se surt del previst i la voten els vuit edils del PSC i almenys tres de BCN Canvi-Cs, liderat per Manuel Valls. Aquests 11 edils, al costat dels deu de BComú, sumen els 21 de 41 necessaris per investir Colau en lloc del candidat republicà, Ernest Maragall, que va guanyar les eleccions per poc més de 4.000 vots a BComú i amb un empat en el nombre de regidors.

Publicitat

La incògnita de qui seria alcalde s’ha mantingut fins a la tarda d’aquest divendres: podia ser-ho Maragall, o bé Colau amb un executiu del PSC –amb el suport de Valls en la investidura–, una cosa que els comuns han preguntat als seus prop de 10.000 inscrits amb una consulta que s’ha tancat aquest divendres i que ha optat per l’alcaldia i el PSC amb un 71%.

ERC assegura que encara manté l’esperança que s'”imposi la lògica” en el ple i finalment Maragall sigui investit, i ha advertit que, si ho és Colau amb suport de PSC i Valls, s’obrirà un període de desconfiança dels republicans cap als comuns, segons ha dit el seu dirigent Robert Fabregat. Qualsevol incògnita quedarà buidada en el ple, que començarà a les 17.00 hores amb la constitució de la mesa d’edat –li tocaria a Maragall presidir-la, però no ho farà en ser candidat–, i el nou alcalde es votarà amb papereta secreta en urna: si Colau suma els 21 edils, com es preveu, serà proclamada de nou i, si no, ho serà Maragall en ser la llista més votada.

Després podran intervenir els grups municipals de la nova corporació, abans que ho faci l’alcalde, després del qual creuaran la plaça Sant Jaume fins a la Generalitat per saludar el seu president, Quim Torra, com marca la tradició, encara que alguns ja han anunciat que no ho faran: Josep Bou (PP) ha descartat donar la mà al president.

Presència de Forn

El ple estarà també marcat per la participació del pres polític i regidor electe de JxCat, Joaquim Forn, que serà traslladat des de la presó de Brians 2 fins a l’Ajuntament, com ja ho ha estat aquest divendres per realitzar tràmits necessaris abans del ple.

Precisament per la presència de Forn s’ha convocat una manifestació a les 16.00 hores per donar-li suport, i coincidirà amb una altra concentració promoguda pels comuns per seguir el desenvolupament del ple des de la plaça Sant Jaume, encara que aquesta vegada Colau no té previst fer cap discurs encara que sigui triada.

29 edils de 41

En aquest mandat són nous respecte a l’anterior 29 edils de 41 –eren 30 fins a la renúncia del número cinc de JxCat Albert Civit, per la qual cosa entrarà Jordi Martí, que ja era regidor–, encara que alguns ho van ser en mandats anteriors, com el mateix Maragall pel PSC.

Formaran el nou ple deu regidors d’ERC, deu més de BComú, vuit del PSC, sis de BCN Canvi-Cs, cinc de JxCat i dos del PP, i la nova corporació restarà un grup municipal respecte a l’anterior, ja que la CUP ha perdut la seva representació.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió