Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

La querella de Gonzalo Boye admesa a tràmit per l’espionatge de Pegasus

|

- Publicitat -

La querella interposada per l’advocat Gonzalo Boye pel espionatge amb el programari Pegasus del qual ha estat víctima ha estat admesa a tràmit parcialment, segons l’escrit del jutjat d’instrucció número 29 de Madrid. La jutgessa desestima la part de la denúncia adreçada a persones físiques i jurídiques contra les quals Boye demanava investigació, Niv Karmi, Omri Lavie i Shalev Hulio com a persones físiques i NSO Group Technologies, OSY Technologies i Q Cyber Technologies com a jurídiques. En canvi, sí admet la querella per la possible conculcació del dret a la intimitat i secret de les comunicacions de Boye “per part d’altres que hauran de ser individualitzats al llarg de la investigació”.

En paral·lel, el jutge instructor ha dictat una compareixença per al pròxim 20 de juliol perquè Boye aporti els terminals de telefonia mòbil presumptament espiats, en el benentès que, segons l’informe emès pel grup d’investigació adscrit a la Universitat del Canadà The Citizen Lab, entre el gener i el maig del 2020 l’advocat de Carles Puigdemont hauria estat víctima d’almenys 18 atacs mitjançant Pegasus.

Publicitat

A la querella, Boye relatava aquests fets i demanava que s’investigués la responsabilitat que hi podien tenir Niv Karmi, Omri Lavie, Shalev Hulio, NSO Group Technologies, OSY Technologies i Q Cyber Technologies, a banda de les persones indeterminades que s’haurien de substanciar durant la investigació.

El Ministeri Fiscal, de la seva banda, demanava que no s’admetés a tràmit la denúncia en la primera part, perquè no veia cap “element objectiu” per implicar-los en el cas, però sí que s’admetés per la segona part, per la possible conculcació del dret a la intimitat i el secret de les comunicacions de Boye.

Et pot interessar  Puigdemont, disposat a tornar a Catalunya i ser president, segons Gonzalo Boye

A la resolució, la jutgessa Cristina Díaz adopta el criteri de la Fiscalia i desestima la part de la querella adreçada a les tres persones físiques i les tres jurídiques, mentre que sí l’admet per la part de la conculcació de dret, en el marc de la investigació de la qual caldrà substanciar els possibles responsables.

Pel que fa a l’aportació de terminals mòbils, la jutgessa requereix a Boye que entregui els telèfons “objecte dels atacs exposats a la querella” entre el gener i el maig del 2020 i del 30 d’octubre del 2020 a una data indeterminada. Els telèfons seran analitzats pel Grup 25 de la Brigada de Policia Judicial de la Policia Nacional, per elaborar-ne un informe “sobre la realitat i constatació de les intromissions” i per determinar-ne els “possibles indicis que puguin ser rellevants per a la identificació dels autors”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut