Divendres, 12 d'agost de 2022 - Edició 1478
La República

La policia espanyola es fa enrere: S’anul·la el reforç d’antidisturbis a Catalunya

S’anul·la el reforç previst al llarg dels pròxims mesos a Catalunya de la policia espanyola, almenys fins aquest 2022

Redacció 26/03/2022
Un grup de manifestants alcen les mans davant d'un grup d'antidisturbis de la policia espanyola l'1 d'octubre del 2017.

La Prefectura de les Unitats d’Intervenció Policial, les unitats antidisturbis, ha anul·lat el reforç previst al llarg dels pròxims mesos a Catalunya, tenien l’objectiu de tenir més presència policial al territori català, però no ha pogut ser, ni serà, almenys, en aquest 2022.

Així mateix, l’ordre de cancel·lació té efectes pel 2022. Segons ha avançat El Confidencial, la instrucció suposa anul·lar les comissions de servei que s’havien programat fins a finals d’aquest any.

Fins ara, rotativament hi havien tres unitats d’antidisturbis formada per 45 agents aproximadament i s’estaven per períodes de quinze dies a Catalunya. Es va començar a aplicar aquest sistema en la celebració del referèndum de l’1-O o de les protestes per la repressió i contra la sentència del Tribunal Suprem que va condemnar els líders independentistes.

Bàsicament, els motius de la retirada és que darrerament, els tres grups es van reduir a dos. Un es desplaçava a la frontera de la Jonquera i l’altre es quedava a Barcelona. Tot i això, ara, des de la Direcció General de la Policia s’ha ordenat suspendre totes les comissions de servei de les unitats antidisturbis. Des de El Nacional, apunten que fonts policials sostenen que la mesura és conseqüència dels informes de la Comissaria General d’Informació, que apuntarien que l’amenaça d’incidents a Catalunya no és tan “intensa”, de manera que amb les dues unitats que ja hi ha a Catalunya n’hi hauria prou.

D’altra banda, tal com avança El Nacional, altres fonts policials apunten que la retirada es per a motius econòmics. Amb tot, la retirada d’aquests reforços no implica, segons fonts policials, que s’enviïn per a ocasions especials. Les unitats antidisturbis que es destinarien serien de les bases del País Valencià i de Saragossa.