Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024
Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024

La Mesa denunciarà a la Fiscalia les incompareixences de Rajoy i Sáenz de Santamaría a la comissió Pegasus

ERC, Junts i la CUP han votat a favor de denunciar els excàrrecs espanyols, mentre que el PSC ha votat en contra

|

- Publicitat -

La Mesa del Parlament, ara ja amb la presidència restituïda i Anna Erra al seu capdavant, ha acordat aquest dimarts, 20 de juny, denunciar davant la Fiscalia les incompareixences de l’expresident del govern espanyol Mariano Rajoy, l’exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i els exdelegats del govern espanyol a Catalunya Enric Millo i Maria Eugènia Gay a la comissió d’investigació sobre Pegasus.

Els grups independentistes d’ERC, Junts i la CUP, d’acord amb l’article 68.3 del reglament del Parlament, han votat a favor de denunciar a Fiscalia les incompareixences dels exmandataris espanyols, mentre que el PSC hi ha votat en contra, al·legant que un informe del Consell d’Estat estableix que els càrrecs del govern espanyol no estan obligats a donar explicacions al Parlament.

Publicitat

La comissió d’investigació del Parlament sobre Pegasus busca esclarir les circumstàncies de l’atac a la intimitat que més d’una seixantena d’independentistes van patir en ser espiats amb el programari israelià, davant l’immobilisme de l’Estat espanyol respecte a aquesta qüestió. La setmana passada, el comitè de l’Eurocambra que investiga l’ús de Pegasus a la Unió Europea ja va picar el crostó a Espanya per la manca d’investigació i, de fet, el mateix comissari de Justícia va criticar l’excusa de la “seguretat nacional” per no incidir més en la qüestió.

Els excàrrecs del govern espanyol han estat citats fins a dues vegades a la comissió d’investigació de Pegasus. Només Rajoy s’ha excusat per burofax, emparant-se en dictàmens del Consell d’Estat que consideren que no té l’obligació de comparèixer, mentre que els altres tres citats no han donat cap resposta al Parlament.

Et pot interessar  La fiscalia demana arxivar la causa contra l'exdirectora del CNI per l'espionatge a Aragonès
Publicitat

Opinió

Minut a Minut