Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024
Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024

El comissari de Justícia de la UE diu que l’espionatge “no pot estar justificat sota la seguretat nacional”

El comissari ha demanat als estats que les autoritats de control i judicials tinguin competències i recursos suficients per investigar l'espionatge

|

- Publicitat -

El comissari de Justícia, Didier Reynders, ha coincidit amb la ponent del comitè d’investigació de Pegasus a l’Eurocambra en rebutjar explícitament que la seguretat nacional pugui ser una “exempció generalitzada” als governs per espiar. Reynders, tot i que coincideix amb la ponent In’t Veld, també ha matisat que en casos d’espionatge com el ‘Catalangate’ “el problema real” és saber si l’espionatge estava “genuïnament justificat” per seguretat nacional.

Reynders ha intervingut durant el debat al ple del Parlament Europeu sobre les recomanacions del comitè sobre Pegasus. Durant la seva intervenció, ha insistit que una “restricció al dret a la privacitat i a la protecció de dades no pot estar justificada sota la seguretat nacional“, una excusa que l’Estat espanyol ha fet servir múltiples vegades per esquivar els requeriments de la Unió Europea i del mateix comitè d’investigació. A més, ha subratllat que els estats no poden excusar-se en la seguretat nacional “de manera general per no aplicar la llei europea”.

Publicitat

Amb tot, Reynders ha demanat als tribunals i les autoritats competents “fer ple ús dels seus poders” per investigar els casos d’espionatge i “restaurar la confiança dels ciutadans”. Per poder investigar l’espionatge, el comissari de Justícia ha demanat als estats que les autoritats de control i judicials tinguin competències i recursos suficients. “És essencial que aquestes autoritats facin plenament ús de tots els seus poders per examinar de manera profunda les al·legacions de violacions de drets en aquest àmbit”, ha subratllat.

Et pot interessar  La fiscalia arxiva la investigació pel suposat espionatge a l’ex fiscal superior Rodríguez Sol en l’’operació Catalunya’
Publicitat

Opinió

Minut a Minut