Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1654
La República

La magistrada Concepción Espejel treu foc pels queixals: assegura que Trapero i Soler van “cooperar” amb el referèndum

Defensa que el major i l’exdirector general d’Interior s’haurien de condemnar com a coautors de sedició

Agències 21/10/2020
Els magistrats de l'Audiència Nacional Francisco Javier Vieira, Ramón Sáez i la presidenta, Concepción Espejel durant el judici d'aquest 20 de gener del 2020. (Horitzontal)

La magistrada i presidenta de la Sala Penal de l’Audiència Nacional, Concepción Espejel, que ha emès el vot particular de la sentència defensa que el major Trapero i Pere Soler van propiciar “la passivitat” dels Mossos amb l’objectiu de “cooperar” en la celebració del referèndum de l’1-O. En l’argumentació del seu vot particular, de 461 pàgines (la sentència en té 96), Espejel diu que no està d’acord amb els fets declarats provats i creu que Trapero i Soler haurien de ser condemnats com a “coautors” del delicte de sedició. Espejel creu que hi va haver acord de tots dos amb els líders del ‘procés’, que Trapero coneixia “el full de ruta” del govern i que va informar els líders independentistes de les investigacions policials i judicials.

A més, considera que el major va adoptar una posició “d’acatament formal” de les ordres judicials malgrat que “de manera perllongada” va “desplegar” actuacions en el cos que “lluny d’impedir o dificultar” el referèndum, permetés que la votació es pogués dur a terme.