Dilluns, 18 de gener de 2021 - Edició 907
La República

La justícia belga ajorna fins al maig la decisió sobre l’extradició de Vatonyc

El tribunal no s’ha pronunciat sobre si els insults al rei emèrit estan emparats per la llibertat d’expressió

Avatar
Agències 03/12/2020
06/03/2018 Valtonyc. El Tribunal d'Apel·lació de Gant ha decidit ajornar fins al 27 maig la decisió sobre l'extradició a Espanya del cantant mallorquí Josep Miquel Arenas, més conegut com Valtonyc, perquè el Constitucional belga encara no s'ha pronunciat sobre si els insults al rei estan emparats per la llibertat d'expressió. POLITICA CULTURA FESTIVAL IN-SOMNI

El Tribunal d’Apel·lació de Gant ha decidit ajornar fins al 27 maig la decisió sobre l’extradició a Espanya del cantant mallorquí Josep Miquel Arenas, més conegut com Valtonyc, perquè el Constitucional belga encara no s’ha pronunciat sobre si els insults al rei estan emparats per la llibertat d’expressió.

El tribunal de Gant ha decidit establir un termini més ampli i convocar el raper d’aquí uns sis mesos, amb la previsió que el Constitucional ja haurà emès el dictamen. Espanya reclama el músic per un delicte d’injúries a la Corona i aquest dijous s’havia programat una vista per decidir sobre la seva extradició, però com que el Constitucional no ha respost a la qüestió prejudicial el cas s’ha hagut de posposar.

Al setembre, el jutge de Gant va elevar al Constitucional si els atacs de Valtonyc al rei estan emparats per la llibertat d’expressió en la legislació belga, que compta amb una norma del segle XIX que castiga els insults al monarca.

La justícia espanyola reclama Valtonyc des que va ser condemnat pels delictes d’enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona. L’extradició ja es va rebutjar fa dos anys en primera instància.

El cantant mallorquí va fugir d’Espanya el juny del 2018 quan l’Audiència Nacional el va condemnar per delictes d’enaltiment del terrorisme a dos anys de presó i a un any i mig més per injúries a la Corona, una sentència que es va dictar per uns delictes que va cometre entre el 2012 i 2013 i que posteriorment va confirmar el Tribunal Suprem.

Relacionats